środa, 15 marca 2017

Tort Pavlova





Witam serdecznie!😊

Długo nie zastanawiałam jak wykorzystam pozostałe po faworkach białka.
Smaczny, kruchy tort bezowy z bitą śmietaną i malinami.
Bardzo polecam!😊

Potrzebne składniki na bezę:
6 białek
30 dkg cukru
1 łyżka octu
szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodać octu, zmiksować.
Okrągłą blaszkę do ciast wysmarować masłem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć pianę.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec przez 120 minut. Beza powinna się zarumienić, może również lekko popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin.


Składniki na krem:
500 ml śmietanki 36%
1 łyżkę cukru pudru

Dodatkowo potrzebujemy:
20 dkg malin
5 dkg tartej gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Na paterę wyłożyć Pavlovą, na nią wyłożyć krem i przystroić malinami.
Na wierzch posypać gorzką czekoladą.
Możemy podawać natychmiast.
Smacznego!😊



Dziękuję za odwiedziny i komentarze!😊
Pozdrawiam Was gorąco!😊



67 komentarzy:

  1. Torcik tak pięknie i smakowicie wygląda, że napewno skorzystam z przepisu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z moich słodkich ulubieńców.
    Serdeczne uściski, Basiu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności! Świetny pomysł na wykorzystanie białek. :)
    Chętnie bym spróbowała Twojego tortu, bo wygląda wyjątkowo apetycznie. :)
    ~Wer

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie wygląda i bardzo smakowicie. Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Beautiful raspberries cake. I would love to have a piece of it.

    OdpowiedzUsuń
  6. OMG, that looks really lovely! I love raspberries!
    Have a good day

    OdpowiedzUsuń
  7. Pavlova to mój ukochany deser.... po prostu uwielbiam i dosyć często robię :D Chętnie bym się skusiła na kawałeczek do kawy :)
    Pozdrawiam, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to musi być pyszne!!! Zrobię taki torcik dziewczynkom :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda nieziemsko, przepis wydaje się do ogarnięcia, musze koniecznie wypróbować!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobiłaś mi ochoty na takie słodkości. Tort wygląda niesamowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. przepysznie i pięknie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda rewelacyjnie! :-) Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. i ślinka cieknie, wygląda niezwykle smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj mam ochotę na takie pyszności.Przepis zapisuję.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten torcik jest przepyszny - moja rodzinka go uwielbia :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo apetycznie wygląda ;) zjadłabym taki z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj kochana kusisz takimi pysznościami :)
    Dobry pomysł na wykorzystanie białek zawsze miałam dylemat gdzie można je dodać.

    OdpowiedzUsuń
  19. The cake name is in tribute of ballerina Pavlova, isn't it Basia? I think it's delicious and Pavlova loved the cake! I love the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale to przepysznie wyglada <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/03/etui-na-telefon-jakie-wybrac.html

    OdpowiedzUsuń
  21. Bitej śmietany nie jadam ale maliny jak najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Basiu! Dziękuję za przepis , Torcik apetycznie wygląda - Pozdrawiam Cię gorąco

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo lubimy pavlową i najczęściej przygotowuję gdy mam świeże owoce z ogródka:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  24. Thanks a lot :D

    OMG I really need to do this recipe :D Look sooooooo delicious :D

    NEW GET THE LOOK POST | First Call: Spring Mood Board.
    InstagramFacebook Oficial PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  25. wow, rewelacyjnie wygląda, pycha

    OdpowiedzUsuń
  26. Yuuum! Wygląda pięknie *.*

    OdpowiedzUsuń
  27. Oh, so yummy! Want to have immediately one piece :)
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Torcik wygląda fantastycznie. Ależ mi ślinka cieknie:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda przepysznie :) I jeszcze z malinkami :)
    Ależ mi smaka narobiłaś.
    Podzrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo lubię takie torty :) Zrobię taki tort, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  31. Chyba się pokuszę na taki torcik,bo wygląda smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  32. omg that looks delicious! http://marciabcreative.blogspot.ca/2017/03/varadero-cuba.html

    OdpowiedzUsuń
  33. Torta meravigliosa mia cara
    Un bacio

    OdpowiedzUsuń
  34. Po prostu mistrzostwo, torcik wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Oh my goodness! I'm craving for a slice of this cake now! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose FASHION & BEAUTY

    OdpowiedzUsuń
  36. Pysznie wygląda, tylko palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  37. Thanks a lot :D

    YUMI, YUMI, LOOK VERY TASTY :D

    NEW OUTFIT POST | OMG SURREAL :O 1 MILLION VIEWS.
    InstagramFacebook Oficial PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Przepiękny torcik :) Czy można prosić kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda to rewelacyjnie, szacunek :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Tort marzenie <3 Muszę sobie taki zrobić w wolnej chwili, zapisuję przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  41. Que aspecto delicioso!
    Pura tentação!
    E está lindamente decorada!...
    Parabéns! Beijos! Bom fim de semana!
    Ana

    OdpowiedzUsuń
  42. WOOOOOOOOOOOOOOOOOW!!!!!! This refined dessert for gourmets!

    OdpowiedzUsuń
  43. Omomommmm, fantastyczna, bielusieńka beza, ależ mi narobiłaś smaka!

    OdpowiedzUsuń
  44. Widzę, że Weronika już tu była, ale ja również chciałabym dorzucić swoje 3 grosze ;) Bezę najczęściej robię jednocześnie z lodami, wtedy białka idą tu a żółtka tam :) Przepis mam bardzo podobny do Twojego, czyli taka klasyczna beza, jednak zazwyczaj zestawiam ją z owocami i kremem kawowym, który bardzo fajnie przełamuje jej słodki smak :3 Przepięknie wygląda Twoja dekoracja z malin posypanych startą czekoladą...
    Pozdrawiam
    ~Ter

    OdpowiedzUsuń
  45. Witaj Basiu :-))) ale apetytu na samą noc mi narobiłaś... pewnie nie zasnę teraz ..... dziękuje bardzo... wykorzystam przepis... papryczki nadziewane wg Twojego przepisu Basieńko, już robiłam... wyszły doskonałe i były przepyszne!!! Pozdrowionka wysyłam cieplutkie Basiu i życzę wszystkiego, co piękne :-)) buziaczki pa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Gosieńko za miłe słowa:))) Cieszę się, że odpowiadają Ci moje przepisy. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego co najpiękniejsze i najmilsze....buziaczki pa pa:-))

      Usuń
  46. Wygląda smakowicie!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Pavlova prezentuje się obłędnie :).

    OdpowiedzUsuń