Witam serdecznie!😃😃😃
Papaja, niegdyś owoc egzotyczny i rzadko spotykany, obecnie jest bardzo latwo dostepny. Choć jest mało znany kryje w sobie moc dobroczynnych właściwości. Nic więc dziwnego, że zwany jest „owocem Aniołów”.
Słodki smak, żywy kolor i szeroki zakres niesionych korzyści zdrowotnych to tylko kilka powodów, dla których warto włączyć ten owoc do diety. Jak dowodzą badacze, papaja może zmniejszać ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów, wspomagać trawienie, usprawniać kontrolę poziomu glukozy we krwi, obniżać ciśnienie tętnicze i wspomagać gojenie się ran.
Owoc średniego rozmiaru dostarcza około 120 kalorii, 30 g węglowodanów (w tym 5 g błonnika i 18 g cukru), a także 2 g białka. Stanowi on doskonałe źródło witaminy C.
Jedna papaja zaspokaja 224% dziennego zapotrzebowania na ten związek.
Poza tym, owoc dostarcza kwasu foliowego, witaminy A, magnezu, miedzi, kwasu pantotenowego i błonnika. Zawiera witaminy z grupy B, alfa- i beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, witaminę E, wapń, potas, witaminę K i likopen – silny przeciwutleniacz, który najczęściej kojarzony jest z pomidorami.
Papaja jest niezwykle bogatym źródłem enzymów proteolitycznych. Są to substancje chemiczne, które umożliwiają trawienie białek. Mowa tu konkretnie o papainie, która sprawia, że owoc ten pomaga naszemu organizmowi w trawieniu posiłków białkowych.
Wielu ekspertów twierdzi, że właśnie temu enzymowi papaja zawdzięcza odmładzające działanie, szczególnie w zakresie zwalczania przedwczesnego starzenia się.
Owoce te warto wybierać nie tylko ze względu jej właściwości wspomagające trawienie
i chroniące przed rakiem.
Papaja zawiera argininę, która jest znana jako istotny składnik wpływający
na męską płodność.
Zawarte w papainie carpainy utrzymują serce w dobrej kondycji.
Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi,a witamina C i E
oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny.
Dzięki fibrynom, które są rzadkością w świecie roślin papaja usprawnia
proces krzepnięcia krwi.
Udowodniono, że po kuracji antybiotykowej, sok z papai szybko powraca prawidłowy poziom korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym.
Papaje mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Możemy przygotowywać z nich sałatki owocowe, wyjąć nasiona i po skropieniu cytryną jeść
miąższ łyżeczką lub przygotować koktajl.
Jeżeli decydujemy się na łączenie papai z innymi owocami, musimy zrobić to tuż przed podaniem, ponieważ powoduje ona miękniecie innych owoców przez
enzymy w niej zawarte.
Warto wiedzieć, że nasiona papai nadają sosom i sałatkom ciekawy ostry smak,
dlatego warto włączyć je do kulinarnych poczynań.
Nasion papai nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ mogą one wywołać uszkodzenia płodu.
Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam Was cieplutko!😃😃😃
Lovely post dear!
OdpowiedzUsuńPapaya has so many wonderful health benefits!
OdpowiedzUsuńGreat post! Thanks a lot for sharing)
OdpowiedzUsuńNie znałam papai od tej strony :)
OdpowiedzUsuńBasiu! Dziękuję za te ciekawe wiadomości, Jeszcze nigdy nie jadłam Papai - Pozdrawiam Cię Gorąco
OdpowiedzUsuńja aż sobie dziś kupię:)
UsuńPapaja to prawdziwe bogactwo witamin i bardzo dużo zalet ma jej jedzenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe informacje .Próbowałam :) W zachwyt nie wpadłam , no ale każdy ma swój smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dużo dowiedziałam się o tym ciekawym owocu z Twojego posta. Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńUm fruto de que gosto muito.
OdpowiedzUsuńUm abraço e continuação de boa semana.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Kolejna dawka bardzo przydatnych informacji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
hm wiesz że nie znam tego smaku?:D
OdpowiedzUsuńI love papayas!
OdpowiedzUsuńHave a good evening
Thank you:) Have a lovely evening too:))
UsuńBardzo lubię papaję.
OdpowiedzUsuńUściski, Basiu.
Thanks a lot for sharing) looks very interesting!
OdpowiedzUsuńNie jadłam tego owocu))))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPapaya is a very nice fruit!
OdpowiedzUsuńI love papaya!!!
OdpowiedzUsuńJeszcze go nie próbowałam ...
OdpowiedzUsuńTeraz zacznę kupować papaye, nie wiedziałam że jest tak zdrowa :-)
OdpowiedzUsuńNie miałem jeszcze okazji jeść papaji ☺ Jest to ciekawy owoc o dużej wartości odżywczej ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Thanks a lot for sharing) looks very interesting!
OdpowiedzUsuńŚwietnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńÓtima postagem, obrigado pela visita, bom final de semana.
OdpowiedzUsuńBlog: https://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br/
Canal:https://www.youtube.com/watch?v=DmO8csZDARM
I love papaya!
OdpowiedzUsuńKiss
I love papaya but havent had it in a while. Thanks for this informational post, I need to get back to eating it often.
OdpowiedzUsuńhttp://www.fashionablyidu.com/
Papaja niestety najbardziej kojarzy mi się z piosenką Urszuli Dudziak
OdpowiedzUsuńAs usual looks very interesting! Have a nice day)
OdpowiedzUsuńI love papaya Basia. Very tasty. Have happy new week!
OdpowiedzUsuńMais um post, super útil, que me ensinou tanto, sobre as propriedades desta fruta!
OdpowiedzUsuńAdorei ler! Beijos! Boa semana!
Ana