środa, 25 kwietnia 2018

Pestki awokado





Witajcie Kochani!😊😊😊

To prawdziwa królowa wśród pestek, która niestety bardzo
 często ląduje w koszu na śmieci.
 Większość z nas zna już cudowne właściwości awokado,
 które coraz częściej gości na naszych stołach. 
Nauczyliśmy się dodawać je do naszych codziennych posiłków i chętnie
 wykorzystujemy je również w pielęgnacji.

Wciąż jednak nie wszyscy wiedzą o tym, że prawdziwe bogactwo cennych dla nas składników odżywczych zamkniętych jest właśnie w jego pestce.
 Zawiera ona aż 70 procent wszystkich antyoksydantów znajdujących się w
 awokado, zatem znajdziemy ich tam ponad dwa razy
 więcej niż w samym owocu. 
Warto wiedzieć, że pestka z awokado jest jednym z najcenniejszych 
roślinnych źródeł przeciwutleniaczy.

 Na tym jednak nie koniec jest ona również jednym z najbogatszych źródeł 
rozpuszczalnego błonnika, zawiera też mnóstwo witamin i minerałów.
 Znajdziemy w niej między innymi witaminy: A, B1, B2, B3, C, D, K, E, 
kwas foliowy oraz minerały: potas, miedź, wapń, cynk, żelazo i mangan. 
Nie brakuje w niej również cennej dla naszych oczu luteiny. 
Pestka z awokado poprawia odporność, pomaga naszemu organizmowi chronić
 się przed nowotworami, reguluje poziom cholesterolu.
 Wspomaga pracę układu krwionośnego i pokarmowego, poprawia kondycję mózgu, 
dba o nasze oczy, troszczy się o skórę, włosy i paznokcie.
 Pomaga oczyścić organizm z toksyn i regulować poziom glukozy.

 Jak jeść pestkę z awokado? 
 Najpierw przez kilka dni należy ją suszyć w nasłonecznionym miejscu.
 Kiedy wyschnie, zdejmujemy z niej brązową skórkę i ścieramy na drobnej tarce.
Pestka ma lekko orzechowy smak.

 W formie proszku warto ją włączyć do swojego menu jako dodatek do
 jogurtów, musli, ciasteczek, płatków, koktajli, sosów, zup i kanapek. 


Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam Was serdecznie!😃😃😃




17 komentarzy:

  1. Basiu! Dziękuję Ci za ten ciekawy wpis, Dowiedziałam się znowu ciekawych rzeczy - Pozdrawiam Cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. That’s really good to know! Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  3. Awokado bardzo lubię , ale nad pestką nigdy się nie zastanawiałam:) Bardzo przydatna informacja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam takich właściwości pestek awokado :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Awokado jadam często, ale o pestce nie miałam pojęcia.
    Ściskam, Basiu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście, pestka i u mnie zawsze lądowała w koszu:( Dziękuje za te informacje i pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hello, thanks for the information. xx

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy wpis, dziękuję!!! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiedziałam, że jest jadalna.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zamiast wyrzucać pestkę awokado do kosza, można z niej wyhodować awokado :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. No popatrz, a ja jeszcze w życiu nie jadłam awokado. Może czas nadrobić zaległości?

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo cenna rada.Zawsze wyrzucałam pestki. Akurat teraz mam jedną i zrobię z nią to o czym piszesz ❤

    OdpowiedzUsuń
  13. This is interesting, I didn't know you could do anything with avocado stones.
    Amalia
    xo

    OdpowiedzUsuń
  14. Mais um post, repleto de informação super interessante!
    Desconhecia, muitas das suas propriedades!
    Beijinhos
    Ana

    OdpowiedzUsuń