Witam! :))
Amarantus od niedawna w wielu państwach odkryty na nowo i nazywanym jest zbożem XXI wieku.
Okazuje się, że nasiona amarantusa pod względem najwyższych składników odżywczych przewyższają pszenicę.
Amarantus posiada wiele cennych składników mineralnych – zawiera fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Posiada takie substancje jak skwaleny opóźniające procesy starzenia organizmu i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym.
Dzięki dużej zawartości żelaza, dobrze wpływa przy leczeniu anemii, zalecany jest również w diecie kobiet ciężarnych.
Ponadto zalecany przy stosowaniu diet odchudzających, oraz osobom uprawiającym wyczynowo sport, uzupełniając niedobór żelaza i wapnia.
W nasionach amarantusa jest dużo cennych kwasów tłuszczowych, oraz duża zawartość błonnika, dzięki czemu pomaga regulować poziom cholesterolu, oczyszcza przewód pokarmowy i poprawia perystaltykę jelit.
Amarantus świetnie uzupełnia białko w diecie wegetariańskiej.
Stwierdzono, że w nasionach jest go więcej niż w mleku. Jest to białko bardzo dobrze przyswajalne, którego ilość podczas procesów technologicznych
nie obniża się.
Ponadto nie zawiera glutenu,
więc może być składnikiem dla dzieci chorych na celiakię.
Zjedzenie jednego posiłku w ciągu dnia z dodatkiem amarantusa, zaspakaja dzienne zapotrzebowanie poziomu żelaza w naszym organizmie.
Możemy dodawać go do sałatek, sosów, ciast, musli, pasztetów.
Przed spożyciem nasiona amarantusa gotujemy
w osolonej wodzie około 15 minut.
Ja przygotowałam sałatkę z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem.
Smakowała wyśmienicie! :))
Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam serdecznie!:)))
Oh how much I love this recipe, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńhttp://www.lauramacij.com/2016/07/vibrant-flowers.html
Thank you:) Kiss:))
UsuńBędę musiała spróbować :**
OdpowiedzUsuńPolecam! Pozdrawiam cieplutko!:))
UsuńLovely. I like amaranth.
OdpowiedzUsuńRegards
Thanks:) Greetings!:)
UsuńZjadłabym taką sałateczkę :) U Ciebie zawsze coś nowego się nauczyczę do zdrowego odżywiania :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo:) Pozdrawiam!:))
UsuńLevo a sugestão!
OdpowiedzUsuńObrigada pela visita...bj
Thanks a lot:) Kiss:)
UsuńŚwietna sprawa z tym amarantusem ;)
OdpowiedzUsuńO tak fajna sprawa! Pozdrawiam serdecznie!:))
UsuńThanks:))
OdpowiedzUsuńI have to try this recipe, Basia.
OdpowiedzUsuńThank you Nadezda. Kisess:))
UsuńMuszę kupić i zrobić sałatkę, apetycznie wygląda.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo:) Pozdrawiam serdecznie!:))
UsuńO amarantusie słyszę po raz pierwszy , natomiast wszelkiego rodzaju sałatki bardzo lubię. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, nie jest to może jakiś smakołyk, ale warto wprowadzić coś nowego i zdrowego do swojej diety. Pozdrawiam serdecznie!:))
UsuńBasiu, znam i używam. Lubię szczególnie z musli.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i cieplutko:)
Dziękuje bardzo Gosiu:) Pozdrawiam serdecznie!:))
UsuńAleż mi pomysł podsunęłaś - mój synek miewa niedobory żelaza, więc go troszkę amarantusem "nafaszeruję".
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda smakowicie ☺
Cieszę się, że mogę pomóc. Pozdrawiam cieplutko!:))
UsuńLooks good!! Thanks so much for stopping by!!
OdpowiedzUsuńHugs,
Deb
Thank you Debbie:) Greetings! Kiss:)))
UsuńHey, that's a good idea.
OdpowiedzUsuńThanks a lot!:))
UsuńYummy salad!
OdpowiedzUsuńThanks:)
UsuńBonjour,
OdpowiedzUsuńJ'aime beaucoup votre article qui met à l'honneur l'amarante. Je suis allergique au gluten et je peux dire qu'elle fait partie de mon garde-manger !
Gros bisous ♡
Thank you:))
UsuńThanks for the useful idea!
OdpowiedzUsuńThank you Bepa:) Kiss:))
UsuńLooks and sounds good!
OdpowiedzUsuńThank you:) Kiss:))
UsuńSounds good
OdpowiedzUsuńretromaggie.blogspot.com
Thank you Magda:))
UsuńThanks a lot:))
OdpowiedzUsuńAmarantus znam i często używam.
OdpowiedzUsuńWspaniały do sałatek.
Pozdrawiam:)*
Dziękuje za odwiedziny:) Pozdrawiam serdecznie!:))
UsuńA ja nie używałam i czas to zmienić:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuje Reniu:)) Pozdrawiam cieplutko!:)))
UsuńZnam amarantus, ale nigdy go nie jadłam. Trzeba będzie to zmienić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Polecam spróbować! Pozdrawiam serdecznie!:))
UsuńSuper healthy and yummy! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose NEW POST
OdpowiedzUsuńThanks:) Kiss:)
UsuńLovely post dear! Have a great day! xx
OdpowiedzUsuńThanks a lot:) Happy day! Kiss:)
UsuńTo bardzo ciekawe Basiu, muszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńPrzesyłam cieplutkie pozdrowienia.
Dziękuje bardzo:)) Pozdrawiam, uściski i buziaki przesyłam!:))
Usuńottima ricetta
OdpowiedzUsuńThanks:)
UsuńIt looks good!
OdpowiedzUsuńKIss
Thank you:) Kiss:)
UsuńConfesso, que não conhecia estas sementes, e adorei ficar a conhecer as suas propriedades!
OdpowiedzUsuńUma grande partilha!... Já aprendi um pouco mais, vindo aqui...
Adorei o post!
Beijinhos! Continuação de uma boa semana!
Ana
Thank you very much Ana:) Greetings! Kiss:))
UsuńThank you:) Kiss:))
OdpowiedzUsuńVery good! thanks, greatings!
OdpowiedzUsuńno proszę, całe życie się człowiek uczy - u ciebie to zawsze coś ciekawego się znajdzie :) dzięki!
OdpowiedzUsuń