Witajcie Kochani!:*
Dzisiaj proste i pyszne kruche ciasto z jabłkami i bezą.
Idealnie pasuje do popołudniowej kawy.
Potrzebne składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dkg margaryny
1 łyżka kakao
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel wiśniowy
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
Tłuszcz do wysmarowania formy
Bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, zagniatamy. Ciasto zawijamy w torebkę foliową, wstawiamy na godzinę do lodówki.
Jabłka dusimy dodajemy cukier, cynamon, dokładnie mieszamy, studzimy.
Formę (25 x 40 cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tarta, dno wylepiamy częścią jasnego ciasta i wykładamy jabłka.
Na masę jabłkową wykładamy starte na tarce o grubych oczkach ciasto
Jabłka dusimy dodajemy cukier, cynamon, dokładnie mieszamy, studzimy.
Formę (25 x 40 cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tarta, dno wylepiamy częścią jasnego ciasta i wykładamy jabłka.
Na masę jabłkową wykładamy starte na tarce o grubych oczkach ciasto
z kakao. Zostawiamy niewielką ilość do posypania na pianę.
Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy cukier i kisiel, wykładamy na ciemne ciasto, posypujemy pozostawianym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 50 minut
Upieczone i ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Upieczone i ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!:))
Dziękuje za odwiedziny i komentarze!:))
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego weekendu!:))
ohh my, This looks so delicious.Thanks for sharing the recipe
OdpowiedzUsuńPrzypomniałś mi o tym cieście :) Dzieki. Twoje wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Znam ten przepis i kiedyś często piekłam to ciasto. Przypomniałaś mi o nim:) Pozdrawiam gorąco:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.Ja pleśniaka zawsze piekę z dżemikiem z czarnej porzeczki .Warto spróbować coś nowego:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Looks delicious! Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńLovely post dear! Have a great weekend! xx
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, sama nigdy nie próbowałam robić takiego 😊
OdpowiedzUsuńMmmmmmmm....
OdpowiedzUsuńSmakowicie u Ciebie!
Mniam ja uwielbiam takie ciasta <3
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/01/wishlist-from-yoins.html
Apetycznie wygląda i zapewne tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing yummy
OdpowiedzUsuńA big hug
Mniaam, wyglada przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńBasiu! Ciasto Wygląda smakowicie, Z jabłkami nigdy nie jadłam, Ja robię z wiśniami ze słoika,Ale muszę kiedyś spróbować z jabłkami - Pozdrawiam Cię Serdecznie
OdpowiedzUsuńAle mi zrobiłaś chęć na to ciasto...pamiętam je z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńDelicious cake!
OdpowiedzUsuńKiss
To jest przecudne ciasto. całkowicie o nim zapomniałam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przypomnienie.
Miłego weekendu:)
Ech, no i bym zjadła a nie chce mi się robić :/ Wygląda tak smakowicie :)
OdpowiedzUsuńgreat post!!! have a good day!!!!👌👌👌💚💚💚
OdpowiedzUsuńU mnie to kruszon. Z jabłkami jednak go nie jadłam. Pewnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 😊
Oj kusisz kusisz :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada rewelacyjnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
mnnnn ale zjadłabym ! Buziaki
OdpowiedzUsuńmi to ciasto nie smakuje;D
OdpowiedzUsuńJak spróbujesz, to zmienisz zdanie.
UsuńThat looks really good!
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend
Wygląda bardzo apetycznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńOh my god, looks delicious! xx
OdpowiedzUsuńWow, look at all those layers!
OdpowiedzUsuńHave a great day,
-Kati
http://almoststylish.blogspot.de
Czytam, pleśniak z jabłkami, myślałam, że zawieje nudą, a tu takie cudo :) pod tą nazwą znałam zupełnie inne ciasto. To Twoje wygląda ekstra :)
OdpowiedzUsuńUma tentação saborosa. Um verdadeiro pecado da gula
OdpowiedzUsuńUm sábado feliz e abençoado
Beijos
it looks very appetizing!
OdpowiedzUsuńPodkradam przepis - wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńBuziaczki:)
It looks delicious! Thanks for the recipe))
OdpowiedzUsuńsuch a lovely cake! I want to try it.
OdpowiedzUsuńhttp://modaodaradosti.blogspot.ba/
Looks so yummy! Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Mniam, wygląda wybornie :-) Udanego weekendu Basiu!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo i również życzę cudownego weekendu:-))
UsuńWow! this looks so yummy
OdpowiedzUsuńUwielbiam pleśniaki praktycznie w każdej formie :)
OdpowiedzUsuńkiedyś to było moje najukochańsze ciasto:)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie i narobienie smaka;)
Your cake looks delicious, Basia. I love meringue too.
OdpowiedzUsuńOj dawno nie pieczone przeze mnie. A i dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda !
delicious!
OdpowiedzUsuńjaka pychotka
OdpowiedzUsuńLooks so delicious !
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda tak apetycznie, że na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Porywam ten przepis:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious! Have a lovely Day! 💚💚💚👌👌👌
OdpowiedzUsuńSounds n looks so delicious. Yums!
OdpowiedzUsuńUwielbiam owocowe ciasta :)!!!
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, omG! I need to do this recipe. so delicious
NEW COOKING POST | Delight Yourself With This New Chicken Recipe!
Instagram ∫ Facebook Oficial Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBolo com aspecto delicioso.
OdpowiedzUsuńUm abraço e boa semana.
Andarilhar || Dedais de Francisco e Idalisa || Livros-Autografados
Mniam Mysle ze kazde ciacho z jabłkami jest zawsze numerem jeden na stolach Twój pleśniak wyszedł pysznie Swietnie się prezentuje Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńO losie co za pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńMusze mojej mamie powiedzieć żeby mi takie upiekła!
Ciasto zrobiłam-jest przepyszne-dziękuję za przepis:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pleśniaka :) Bardzo uwielbiam ciasta z jabłkami :) Ciasto apetycznie prezentuje się ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Hum!!!! Parece super delicioso!
OdpowiedzUsuńGrata por partilhar a receita! Irei experimentar um dia destes...
Beijos
Ana
Mhmmmm kradnę przepis, wygląda pysznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmak z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuń