środa, 23 sierpnia 2017

Papaja - owoc Aniołów. / Papaya - the fruit of the Angels.





Witam serdecznie!😃😃😃

Papaja, niegdyś owoc egzotyczny i rzadko spotykany, obecnie jest bardzo latwo dostepny.  Choć jest mało znany kryje w sobie moc dobroczynnych właściwości. Nic więc dziwnego, że zwany jest „owocem Aniołów”.

Słodki smak, żywy kolor i szeroki zakres niesionych korzyści zdrowotnych to tylko kilka powodów, dla których warto włączyć ten owoc do diety. Jak dowodzą badacze, papaja może zmniejszać ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów, wspomagać trawienie, usprawniać kontrolę poziomu glukozy we krwi, obniżać ciśnienie tętnicze i wspomagać gojenie się ran.

Owoc średniego rozmiaru dostarcza około 120 kalorii, 30 g węglowodanów (w tym 5 g błonnika i 18 g cukru), a także 2 g białka. Stanowi on doskonałe źródło witaminy C. 
Jedna papaja zaspokaja 224% dziennego zapotrzebowania na ten związek.

 Poza tym, owoc dostarcza kwasu foliowego, witaminy A, magnezu, miedzi, kwasu pantotenowego i błonnika. Zawiera witaminy z grupy B, alfa- i beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, witaminę E, wapń, potas, witaminę K i likopen – silny przeciwutleniacz, który najczęściej kojarzony jest z pomidorami.

Papaja jest niezwykle bogatym źródłem enzymów proteolitycznych. Są to substancje chemiczne, które umożliwiają trawienie białek. Mowa tu konkretnie o papainie, która sprawia, że owoc ten pomaga naszemu organizmowi w trawieniu posiłków białkowych.
Wielu ekspertów twierdzi, że właśnie temu enzymowi papaja zawdzięcza odmładzające działanie, szczególnie w zakresie zwalczania przedwczesnego starzenia się. 

Owoce te warto wybierać nie tylko ze względu jej właściwości wspomagające trawienie
 i chroniące przed rakiem. 
Papaja zawiera argininę, która jest znana jako istotny składnik wpływający
 na męską płodność.
Zawarte w papainie carpainy utrzymują serce w dobrej kondycji.
Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi,a witamina C i E 
oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny.
Dzięki fibrynom, które są rzadkością w świecie roślin papaja usprawnia
 proces krzepnięcia krwi.
Udowodniono, że po kuracji antybiotykowej, sok z papai szybko powraca prawidłowy poziom korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym.


Papaje mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Możemy przygotowywać z nich sałatki owocowe, wyjąć nasiona i po skropieniu cytryną jeść 
miąższ łyżeczką lub przygotować koktajl.
 Jeżeli decydujemy się na łączenie papai z innymi owocami, musimy zrobić to tuż przed podaniem, ponieważ powoduje ona miękniecie innych owoców przez 
enzymy w niej zawarte.
 Warto wiedzieć, że nasiona papai nadają sosom i sałatkom ciekawy ostry smak, 
dlatego warto włączyć je do kulinarnych poczynań.

Nasion papai nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ mogą one wywołać uszkodzenia płodu. 


Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam Was cieplutko!😃😃😃



31 komentarzy:

  1. Papaya has so many wonderful health benefits!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znałam papai od tej strony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Basiu! Dziękuję za te ciekawe wiadomości, Jeszcze nigdy nie jadłam Papai - Pozdrawiam Cię Gorąco

    OdpowiedzUsuń
  4. Papaja to prawdziwe bogactwo witamin i bardzo dużo zalet ma jej jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe informacje .Próbowałam :) W zachwyt nie wpadłam , no ale każdy ma swój smak.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dużo dowiedziałam się o tym ciekawym owocu z Twojego posta. Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejna dawka bardzo przydatnych informacji.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. hm wiesz że nie znam tego smaku?:D

    OdpowiedzUsuń
  9. I love papayas!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię papaję.
    Uściski, Basiu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Thanks a lot for sharing) looks very interesting!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłam tego owocu))))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Papaya is a very nice fruit!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze go nie próbowałam ...

    OdpowiedzUsuń
  15. Teraz zacznę kupować papaye, nie wiedziałam że jest tak zdrowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie miałem jeszcze okazji jeść papaji ☺ Jest to ciekawy owoc o dużej wartości odżywczej ☺

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  17. Thanks a lot for sharing) looks very interesting!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ótima postagem, obrigado pela visita, bom final de semana.
    Blog: https://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br/
    Canal:https://www.youtube.com/watch?v=DmO8csZDARM

    OdpowiedzUsuń
  19. I love papaya but havent had it in a while. Thanks for this informational post, I need to get back to eating it often.

    http://www.fashionablyidu.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. Papaja niestety najbardziej kojarzy mi się z piosenką Urszuli Dudziak

    OdpowiedzUsuń
  21. I love papaya Basia. Very tasty. Have happy new week!

    OdpowiedzUsuń
  22. Mais um post, super útil, que me ensinou tanto, sobre as propriedades desta fruta!
    Adorei ler! Beijos! Boa semana!
    Ana

    OdpowiedzUsuń