Składniki:
25 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
ok. 300 ml wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
8 małych chlebków(kupuje gotowe)
1 kostka grzybowa bulionu (niekoniecznie)
1 łyżeczka Vegety
pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, następnie dodajemy pokrojone drobno pieczarki i obsmażamy na dużym ogniu aż lekko się zrumienią.
Podlewamy wodą dodajemy przyprawy pieprz, gałkę muszkatołową, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, Vegetę i odrobinę soli. Ja dodaję też kostkę grzybową bulionową wówczas sos ma bardziej intensywny smak.
Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Dodajemy słodką śmietankę.
Do 1/2 szklanki wody dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy do sosu. Ciągle mieszając gotujemy chwilę.
Gotowy sos wlewamy do podpieczonych w piekarniku małych chlebków.
Możemy podać jako przystawkę lub jako danie główne.
322
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz