Witam!:)
Piękna czerwona jarzębina jest stałym elementem
jesiennego krajobrazu.
Warto wiedzieć, że zarówno kwiaty jak
i owoce mają szerokie zastosowanie
w kuchni, medycynie i kosmetyce.
Owoce jarzębiny ( nie wolno jeść ich na surowo)
zawierają wiele cennych składników.
Bogate są we flawonoidy, sole mineralne,
kwasy organiczne, garbniki,
oraz witaminy A, C, E i P.
Jarzębina pomaga leczyć zaburzenia układu
trawiennego, łagodzi podrażnienia wątroby,
żołądka, jelit, działa też moczopędnie.
Pomaga walczyć z nadciśnieniem i cukrzycą.
Ma dobroczynny wpływ na serce,
uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.
Stosowana na twarz rewelacyjna nawilża i
ujędrnia skórę, a zmęczonej dodaje
młodości i blasku.
Jarzębinę można przyrządzić na wiele sposobów.
Czerwone owoce można mrozić, marnować,
blanszować, gotować i suszyć.
Przygotować można z nich soki, smażyć konfitury
lub zdrowe nalewki.
Po pierwszych przymrozkach owoce jarzębiny
mają najwięcej właściwości leczniczych.
Zebraną jarzębinę należy otrzepać z kurzu,
a potem bez płukania rozłożyć na
blasze i suszyć w uchylonym piekarniku
kilka godzin w temperaturze nie wyższej
niż 45 stopni.
Tak ususzone owoce jarzębiny
przełożyć do lnianego woreczka.
Jarzębinowa herbatka będzie nas chronić
przed jesiennymi przeziębieniami i wzmocni
naszą odporność, ponieważ ma więcej witaminy C
niż cytryna.
Dziękuje za odwiedziny!
Pozdrawiam Was serdecznie!:))
jesiennego krajobrazu.
Warto wiedzieć, że zarówno kwiaty jak
i owoce mają szerokie zastosowanie
w kuchni, medycynie i kosmetyce.
Owoce jarzębiny ( nie wolno jeść ich na surowo)
zawierają wiele cennych składników.
Bogate są we flawonoidy, sole mineralne,
kwasy organiczne, garbniki,
oraz witaminy A, C, E i P.
Jarzębina pomaga leczyć zaburzenia układu
trawiennego, łagodzi podrażnienia wątroby,
żołądka, jelit, działa też moczopędnie.
Pomaga walczyć z nadciśnieniem i cukrzycą.
Ma dobroczynny wpływ na serce,
uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.
Stosowana na twarz rewelacyjna nawilża i
ujędrnia skórę, a zmęczonej dodaje
młodości i blasku.
Jarzębinę można przyrządzić na wiele sposobów.
Czerwone owoce można mrozić, marnować,
blanszować, gotować i suszyć.
Przygotować można z nich soki, smażyć konfitury
lub zdrowe nalewki.
Po pierwszych przymrozkach owoce jarzębiny
mają najwięcej właściwości leczniczych.
Zebraną jarzębinę należy otrzepać z kurzu,
a potem bez płukania rozłożyć na
blasze i suszyć w uchylonym piekarniku
kilka godzin w temperaturze nie wyższej
niż 45 stopni.
Tak ususzone owoce jarzębiny
przełożyć do lnianego woreczka.
Jarzębinowa herbatka będzie nas chronić
przed jesiennymi przeziębieniami i wzmocni
naszą odporność, ponieważ ma więcej witaminy C
niż cytryna.
Dziękuje za odwiedziny!
Pozdrawiam Was serdecznie!:))
Basiu, super lekcja!
OdpowiedzUsuńThanks for the useful information!
OdpowiedzUsuńBasiu, ja w dzieciństwie uwielbiałam robić korale z jarzębiny i nosiłam je dopóki nie uschły:)
OdpowiedzUsuńCałuski przesyłam.
Jarzębina ma również swoją magiczną moc. Korale z jarzębiny noszone na szyi lub powieszone nad łóżkiem chronią przed koszmarami nocnymi.
Usuńnaprawdę? :-O
Usuńmuszę spraktykować ;-D
Never tried it. But it sounds very healthy.
OdpowiedzUsuńHave a nice evening
Thank you:) Have a nice evening too:))
UsuńPozdrawiam Basiu :*
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Anitko i również pozdrawiam cieplutko!:))
UsuńBasiu, będąc ostatnio w lesie, narwałam sobie owoców jarzębiny;) Bo od 20-stu lat trzymam kartkę z kalendarza z przepisem na konfiturę... Ale nigdy jej nie zrobiłam...Tym razem nie dałam za wygraną. Owoce są w zamrażalniku i muszę tę konfiturę wreszcie zrobić;)Pozdrawiam Cię cieplutko i dziękuję za odwiedziny u mnie;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Małgosiu:) Pozdrawiam gorąco i cudownego słonecznego weekendu!:))
UsuńUwielbiam krakersy z jarzębinową konfiturą!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Never heard of this fruit before but I would try it too.
OdpowiedzUsuńHave a fabulous day. ☺
Thanks a lot:) Have a fab day too:))
UsuńReally interesting post...xx
OdpowiedzUsuńHello, pretty berries. They sound healthy and good for you! Have a great day and week ahead!
OdpowiedzUsuńThank you:) Have a wonderful weekend!:))
UsuńBardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńSuch an interesting post, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńKisses, Paola.
Expressyourself
My Facebook
My Instagram
Jarzębina przypomina mi dzieciństwo i robienie korali, dzięki Tobie dowiedziałam się trochę nowych rzeczy na temat pięknej jarzębiny. Gorąco pozdrawiam ❤
OdpowiedzUsuńI never tried. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńKisses!
galerafashion.com
Bardzo fajny post , kusisz tą herbatką :-)
OdpowiedzUsuńjarzębina za młodu zawsze kojarzyła mi sie z końcem wakacji:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jarzębinę :) Co prawda nie przyrządzałam z niej jeszcze nic ,ale uwielbiam ją jako drzewo :D
OdpowiedzUsuńMoże wspólna obserwacja?
Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/2016/08/senna-dla-blondynek-i-nie-tylko.html
Thank you for this post
OdpowiedzUsuńKisses
interesting post!
OdpowiedzUsuńPiękny post o jarzebinie. Nazbieralam i zrobiłam wianek i bukiety.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńInteresting post!!!!
OdpowiedzUsuńHave a nice day!!!
Besos, desde España, Marcela♥
Fantastic!
OdpowiedzUsuńKiss
Wspaniały post!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńVery informative. Thanks for sharing:)
OdpowiedzUsuńNa początku chciałem Pani podziękować za odwiedziny na moim blogu i za dodanie komentarza ;) Jeżeli chodzi o jarzębinę to warto dodać, że owoce jarzębiny nie można jeść na surowo, bo one zawierają kwasa parasorbinowy, który dla człowieka jest szkodliwy, więc zawsze należy owoce jarzyny poddać np. blanszowaniu, tak jak tutaj pani napisała ;) Ja pamiętam, że zawsze z jarzębiny robiło się korale :) Nie wiem, czy jeszcze takie coś się robi ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper healthy! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose NEW OUTFIT POST
OdpowiedzUsuńI think I have not seen this plant before. I don't know whether they can be found here. Have a beautiful day!
OdpowiedzUsuńThat is very interesting and infromative. I did not know that Rowans are suitable for human consumption. I do know the autumn birds love the red berries.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, no to czekam na przymrozki i będę zrywać :P
OdpowiedzUsuńЯ люблю рябиновое варенье по финскому рецепту) Спасибо за информацию!
OdpowiedzUsuńJesteś Basiu prawdziwą skarbnicą wiedzy! Z jarzębiny robiłam korale ale nie przyszło mi do głowy, że to takie wartościowe owoce.
OdpowiedzUsuńPrzesyłam serdeczności.
Ciekawe informacje o jarzębinie :)
OdpowiedzUsuńBasiu, dziękuję za odwiedziny u mnie i oczywiście możesz u siebie zamieścić informacje o Amelce - każda pomoc się przyda, może nawet ktoś by się zdecydował wpłącić jakieś pieniążki do Fundacji dla Amelki. Z góry dziekuję
Nie wiedziałam o takich właściwościach jarzębiny !!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ciekawe informacje !
Pozdrawiam
Jarzębina ma same zalety. Warto było poczytać, nie wiedziałam o wszystkim.
OdpowiedzUsuńNalewkę już robiłam, jest pyszna!
OdpowiedzUsuńZrywałam jarzębinę w tamtym roku :) W tym roku na pewno też to zrobię :)
OdpowiedzUsuńThis post is absolutely stunning!
OdpowiedzUsuńI love this photo, Basia, here is a token: very red rowan - very cold winter.
OdpowiedzUsuńCiekawy post o zastosowaniu jarzębiny,zapamiętam;)pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńHier im Norden von Deutschland wachsen viele Ebereschen.
OdpowiedzUsuńIch koche jedes Jahr Marmelade, die wir alle sehr mögen.
Beste Grüße.
Anette
Ich liebe marmelade. Ich esse zu mittag pfankuchen und konfiure ;) Beste GruBe.
UsuńPatryk
ja jakoś nie lubię jarzębiny :P
OdpowiedzUsuńjeść?;p
UsuńJarzębiny nie można jeść na surowo, bo zawiera kwasy, które dla człowieka są szkodliwe. Można spożywać ją dopiero po przetworzeniu np robić z niej soki lub konfitur.
UsuńHealthy indeed rhanks for sharing
OdpowiedzUsuńGreat info. Thanks a lot for sharing.
OdpowiedzUsuńhttp://fashionablyidu.com/
Miałam ochotę na jarzębinowe przetwory, ale u nas w górach jest jakaś wysuszona i mało apetyczna.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Interesting post, thx for sharing the info.
OdpowiedzUsuńxox
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
Całą drogę do domu ,ok. 100 metrów mamy wysadzoną jarzębinami. Cieszą oczy, nic po za tym, nigdy inaczej ich nie wykorzystywaliśmy
OdpowiedzUsuńPiękny widok! Miłego weekendu! :))
UsuńCiekawe informacje przedstawiłaś. Sięgnę w tym roku więc po jarzębinkę:))
OdpowiedzUsuńNie widziałam, że jarzębina ma ąz tyle właściwości!! Aż wstyd się przyznać, że w dzieciństwie urządzałam z przyjaciółmi bitwy na jarzębinę ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Fajna zabawa! Na pewno zajrzę do Ciebie! Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu!:))
UsuńAh, I love these berries :)
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Thanks:) Have a nice weekend!:))
UsuńThank you:) Happy weekend too:))
OdpowiedzUsuńQué maravilla!!!
OdpowiedzUsuńBesos desde Tenerife
Jeszcze nie robiłam niczego z jarzębiny, czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nic nie robiłam z jarzębiny, warto wypróbować! Dziekuje za post :)
OdpowiedzUsuńja tylko korale robiłam xd
UsuńBardzo ciekawe informacje kochana <3
OdpowiedzUsuńhttp://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Instagram
Thank you ❤&
OdpowiedzUsuńPost jest zachowany w świetnym klimacie <3
OdpowiedzUsuńMoże wzajemna obserwacja?
Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każda obserwacje i propozycje wejść w linki :)
Ostatnio przypomniał mi się zespół otej nazwie:))
OdpowiedzUsuńSuch beautiful berries
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
That's an incredible picture :)
OdpowiedzUsuńCiekawy post. Nie wiedziałam o takich właściwościach jarzębiny. Jedynie nalewkę kojarzę 😉
OdpowiedzUsuńThis is interesting. I've never seen this before.
OdpowiedzUsuń~Sheri
Mais um excelente trabalho, que tanto nos ensina!...
OdpowiedzUsuńDesconhecia uma grande parte das suas propriedades...
Um grande beijo!
Ana