czwartek, 28 grudnia 2017

Łosoś w sosie śmietanowo - grzybowym




Witajcie Kochani!😃😃😃
Święta już za nami i jak co roku mijają zbyt szybko.😐
W dzisiejszym poście chciałabym Wam polecieć danie,
które możecie podać jako danie specjalne na Sylwestra.
Łosoś zapieczony w śmietanowym sosie grzybowym jest delikatny
 i aromatyczny, a sam sos świetnie komponuje się z rybą i smakuje obłędnie.
Ja wykorzystałam do tego dania , grzyby suszone, które wcześniej namoczyłam,
ale świetnie będą nadawać się również grzyby  mrożone.

Potrzebujemy:
500 g łososia (steki)
150 g grzybów 
1 cebula
szklanka śmietanki 30%
oliwa
sól, pieprz, 
Vegeta
gałka muszkatołowa
tymianek

Przygotowanie:
Rybę przyprawiamy Vegetą, obsmażamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy grzyby, dusimy po czym
 dodajemy śmietankę oraz przyprawy. Sosem zalewamy łososia.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C
Podajemy na gorąco z ryżem lub pieczywem.
Smacznego!😋😋😋



Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam Was serdecznie!😃😃😃



24 komentarze:

  1. Looks so yummy!
    Happy New Year!

    OdpowiedzUsuń
  2. Such a nice looking and tasty dish! Can't wait to prepare it.
    Wish you a beautiful new year and a fantastic evening.
    Greetings,
    Flo

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to po Świętach zaczynam lekko bo moja waga nie wytrzyma heh :) Przepis świetny:)

    buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ryby, a łososia w szczególności! Danie pysznie wyglada, musze spróbować.
    Dziękuję Basiu za przepis i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łosoś sam w sobie jest pyszny, a w połączeniu z sosem to niebo w gębie:)))

      Usuń
  5. Jeszcze nigdy nie jadłam potrawy będącej połączeniem ryby i grzybów, wydawało mi się, że każdy z tych smaków jest tak wyrazisty, że szkoda to mieszać... Ale myślę, że nie zawadzi kiedyś spróbować, zamiast żyć tylko przypuszczeniami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam wypróbować, a na pewno nie pożałujesz, bo smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam!:))

      Usuń
  6. Basiu, uwielbiam ryby, a ten przepis wygląda na coś pysznego. Koniecznie wypróbuję, by uświetnić Nowy Rok.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  7. Och, pyszności!!! Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda i założę się, że tak samo smakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Hummmm deve ser delicioso, aproveito para desejar umas Boas Festas e um excelente ano de 2018.
    Andarilhar
    Dedais de Francisco e Idalisa
    O prazer dos livros

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę u Ciebie dalszy ciąg pyszności:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. I love salmon in any way, Basia. Your recipe looks tasty.
    Happy New Year!

    OdpowiedzUsuń
  12. Basiu! Przepyszny przepis, Uwielbiam ryby i grzybki również - Pozdrawiam Cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  13. Hmmm this looks so extremly tasty.

    take a look at my BLOG and also INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! To musi być smaczne! Na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. i tu mnie zaskoczyłaś -u nas nie łączy się ryb z grzybami, chyba muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszniutkie danie :) Bardzo lubię sos śmietanowo-grzybowy :)
    Życzę Pani Szczęśliwego Nowego Roku!

    Happy New Year / Gutes neues Jahr :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  17. Parece delicioso! Vou anotar a receita!... Óptima sugestão!
    Beijinhos! Continuação de Festas Felizes!
    Ana

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  19. To danie bardzo prezentuje się smakowicie i jestem przekonana, że również tak samo smakuje. jak dla mnie bardzo fajnym rozwiązaniem jest również przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/stek-z-kapusty-czerwonej-z-lososiem-wedzonym-komosa-ryzowa-i-orzechami-wloskimi/ dzięki któremu cała moja rodzina pokochała łososia.

    OdpowiedzUsuń