Witam serdecznie!😃😃😃
Zwykle jedząc go pracowicie wydłubujemy i wyrzucamy pestki.
A to właśnie pestki zawierają najwięcej witamin i minerałów, nawet
co zaskakujące dobre tłuszcze oraz cenne substancje lecznicze, które
są przedmiotem badan naukowców.
Tradycyjnie w Sudanie nasion arbuza są stosowane w leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych, zakażeń przewodu pokarmowego, biegunek, układu oddechowego i chorób skóry. Badania laboratoryjne wykazały skuteczności w zwalczaniu wielu bakterii i grzybów w tym E coli.
Pestki arbuza mają też właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Zawierają magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe. Okazuje się też, że dzięki obecności kukurborycyny wpływają na obniżenie ciśnienia krwi (kukurborycyna rozszerza naczynia krwionośne).
Spożywanie arbuzowych nasion pomaga też pozbyć się zaparć.
Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto jadać pestki z arbuza - tłuszcz, który zawierają zwiększa przyswajalność likopenu, którego w arbuzie znajdziemy pod dostatkiem.
Kolejne badania potwierdziły wysoką skuteczność w leczeniu cukrzycy, trzustki oraz właściwości antyoksydacyjne. Silne właściwości przeciwzapalne potwierdzono a badania opublikowano na oficjalnej stronie dziennika internetowego International
Research Journal of Pharmacy.
Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam Was cieplutko!😃😃😃
Super sprawa, ja zawsze pestki rozgryzam. Słyszałam, że są zdrowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący post.Od dziś arbuz razem z pestkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńNawet nie przypuszczałam że w pestkach tyle dobrego:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńInteresting information!
OdpowiedzUsuńSo good!
OdpowiedzUsuńKiss
O własciwosciach o samku orbuza moge pisac godzinami heheh :D
OdpowiedzUsuńZapraszam https://ispossiblee.blogspot.com
Adoro.
OdpowiedzUsuńUm bom Domingo.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Nigdy nie jadłam pestek, no chyba, że jakąś przez przypadek, ale od teraz będę jeść z pestkami :)
OdpowiedzUsuńBasiu! Z Dyni to zawsze jadłam,Ale że z arbuza też można nie wiedziałam, całe życie się uczymy:-) - Pozdrawiam Cieplutko
OdpowiedzUsuńŚwietny post, nigdy nie pomyślałabym, że wyrzucam z arbuza to najlepsze! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńWatermelon seeds are eaten as snacks in Asian cultures. They have wonderful benefits.
OdpowiedzUsuńZawsze zjadam pestki, bo mi się po prostu nie chce ich wydłubywać z arbuza. Dobrze wiedzieć, że są takie wartościowe.
OdpowiedzUsuńUściski, Basiu.
Od dzisiaj moje dzieciaki zdjadają arbuzy z pestkami :)
OdpowiedzUsuńZawsze pestki z arbuza odrzucałam, nie wiedziałam, że w nich tyle dobrego,teraz już będę jadła arbuza w całości. Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńTeż jem arbuzy z pestkami. Z czystego lenistwa. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńinteresting!
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia... Ale jak to się je, przecież one są twarde? Te na zdjęciu wyglądają jak niedojrzałe, normalnie są czarne. Zainteresowałaś mnie tym tematem, muszę jeszcze podrążyć.
OdpowiedzUsuńPestki arbuza można jeść prażone lub dodawać do koktajli.
OdpowiedzUsuńNawet nie przypuszczałam, że pestki arbuza mają aż tyle wartości, dzięki za ten post :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że pestki mają tyle wartości, jednak wydłubuje i będę to robić, bo mi nie mogą przejść przez gardło...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię arbuza :) Ja nie lubię tych pestek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Mais um post super interessante e muito útil, com informação que eu desconhecia, por completo!
OdpowiedzUsuńAdorei o post! Beijinhos
Ana
Wartościowy post o wartościowych pestkach! Dzięki wielkie:))
OdpowiedzUsuń