wtorek, 7 czerwca 2016

Babka ziemniaczana z dynią piżmową. / Potato cake with butternut squash.




Witajcie kochani!:)
W dzisiejszym poście przepis na babkę ziemniaczaną z dynią piżmową, 
która ma fantastyczny marchewkowy kolor i lekko orzechowy smak.
 Poza tym jest bardzo zdrowa.
Dynia piżmowa jest dostępna w sklepach prawie przez cały rok. 
Potrzebne składniki:
6-7 dużych ziemniaków
1 mała dynia
1 jajko
1 cebula
2 łyżki mąki
2 łyżki kaszy jęczmiennej
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżeczka Vegety
ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i dynie zetrzeć na tarce o grubszym oczku.
 Dodać podsmażoną cebulkę, jajko i przyprawy.
 Dobrze wymieszać, przełożyć do wysmarowanej formy
 i piec  w 180 stopniach około 50 minut.
Smacznego! :))












72 komentarze:

  1. Świetny przepis, wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks delicious! I'd love to give it a try.
    Amalia
    xo

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam babki z dynią, zawsze z samymi ziemniaczkami. Taka wersja musi być pyszna, bardzo chętnie wypróbuję :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hummm que coisa mais deliciosa.
    Um abraço e continuação de uma boa semana.

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie jak wyżej, nie jadłam z dynią, ale wygląda fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie.
    Nigdy nie robiłam babki ziemniaczanej jedynie placuszki ziemniaków i dyni. Też pyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Basiu, wygląda wspaniale. A jako fanka placków ziemniaczanych, muszę spróbować.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Gosiu, polecam spróbować. Pozdrawiam serdecznie!:)

      Usuń
  8. Yummy! Yummy! Yummy!! This looks so amazing!! I love anything made with butternut!
    www.fashionstylemogul.com

    OdpowiedzUsuń
  9. It seems really good !

    http://clothespaper.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Hi, you have a beautiful blog :) Maybe we can follow each other? Let me know!


    http://anngrigorieva.blogspot.ru/

    http://anngrigorieva.blogspot.ru/

    http://anngrigorieva.blogspot.ru/

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda naprawdę smakowicie. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Yum! This looks so good!
    http://lifestylefinesse.com/3061-2/

    OdpowiedzUsuń
  13. For me this is a new food
    Kisses from Italy

    OdpowiedzUsuń
  14. I translatae this and love so much !!
    Thanks by visit me !

    OdpowiedzUsuń
  15. Hummm ..... seems to be very tasty !!!!!
    We were very happy with your visit on our blog and enjoyed your blog !!!!
    Have a great day !!!!!
    A meow of Frida and Sofia

    OdpowiedzUsuń
  16. This recipe is a must try! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose NEW POST

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda smakowicie :)
    A można użyć zwykłej dyni?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Można spróbować ze zwykłą dynią, ale dodaj jej trochę mniej, bo babka będzie za rzadka. Pozdrawiam cieplutko!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. This recipe looks really great.
    Nice that you visited my blog, welcome.
    Your blog is great, I will start following you
    with warm wishes, Manon

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much:) Have a great day! Greetings!:))

      Usuń
  20. Jestem fanką dyni piżmowej i placków ziemniaczanych ! Bardzo chętnie wypróbuję przepis ! Już wiem że mi posmakuje !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Yummy that looks so delicious!

    Thank for sharing <3


    http://aikocunanan.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. hey, this looks really tasty, great!
    greetings!

    OdpowiedzUsuń
  23. Now my month is watering :) Thanks for the recipe, looks yummy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Looks delicious! I like а pumpkin

    OdpowiedzUsuń
  25. Wyglada zachecajaco! Swietny przepis, na pewno skorzystam.

    Dziekuje i pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Reniu:) Pozdrawiam najserdeczniej!:))

      Usuń
  27. Również robię babkę ziemniaczaną , ale taką tradycyjną. Ostatnio nawet dosyć często , bo kupiłam nową maszynkę elektryczną do mięsa z przystawką do tarcia ziemniaków. Twoja wygląda i na pewno smakowała wyśmienicie. Dziękuję za wizytę u mnie i zapraszam częściej. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Marysiu:) Udanego weekendu życzę!:))
      Pozdrawiam!:)

      Usuń
  28. Takiej babki jeszcze nie jadłam, chętnie ją wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Thanks:) Happy weekend you too!:))

    OdpowiedzUsuń
  30. This weekend I'm definitely going to try it! Enjoy!

    OdpowiedzUsuń
  31. Thank you Paola:) Have a great weekend!:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Thanks =) Have a happy weekend too

    This looks really delicious *yummie*

    OdpowiedzUsuń
  33. soo yummy !

    NEW BLOG ! please follow me : YOUNG BLOG

    OdpowiedzUsuń
  34. Świetny przepis, babka prezentuje się naprawdę apetycznie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń