środa, 24 sierpnia 2016

Jarzębina czerwona. / Red rowan.





Witam!:)
Piękna czerwona jarzębina jest stałym elementem
jesiennego krajobrazu.
Warto wiedzieć, że zarówno kwiaty jak
 i owoce mają szerokie zastosowanie
w kuchni, medycynie i kosmetyce.
Owoce jarzębiny ( nie wolno jeść ich na surowo)
zawierają wiele cennych składników.
Bogate są we flawonoidy, sole mineralne,
kwasy organiczne, garbniki,
oraz witaminy A, C, E i P.
Jarzębina pomaga leczyć zaburzenia układu
 trawiennego, łagodzi podrażnienia wątroby,
żołądka, jelit, działa też moczopędnie.
Pomaga walczyć z nadciśnieniem i cukrzycą.
Ma dobroczynny wpływ na serce,
uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.
Stosowana na twarz rewelacyjna nawilża i
ujędrnia skórę, a zmęczonej dodaje
 młodości i blasku.


Jarzębinę można przyrządzić na wiele sposobów.
Czerwone owoce można mrozić, marnować,
 blanszować, gotować i suszyć.
Przygotować można z nich soki, smażyć konfitury
lub zdrowe nalewki.
Po pierwszych przymrozkach owoce jarzębiny
mają najwięcej właściwości leczniczych.
Zebraną jarzębinę należy otrzepać z kurzu,
a potem bez płukania rozłożyć na
blasze i suszyć w uchylonym piekarniku
kilka godzin w temperaturze nie wyższej
niż 45 stopni.
Tak ususzone owoce jarzębiny
przełożyć do lnianego woreczka.
Jarzębinowa herbatka będzie nas chronić
przed jesiennymi przeziębieniami i wzmocni
naszą odporność, ponieważ ma więcej witaminy C
niż cytryna.

Dziękuje za odwiedziny!
Pozdrawiam Was serdecznie!:))



79 komentarzy:

  1. Basiu, ja w dzieciństwie uwielbiałam robić korale z jarzębiny i nosiłam je dopóki nie uschły:)
    Całuski przesyłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarzębina ma również swoją magiczną moc. Korale z jarzębiny noszone na szyi lub powieszone nad łóżkiem chronią przed koszmarami nocnymi.

      Usuń
    2. naprawdę? :-O
      muszę spraktykować ;-D

      Usuń
  2. Never tried it. But it sounds very healthy.
    Have a nice evening

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Anitko i również pozdrawiam cieplutko!:))

      Usuń
  4. Basiu, będąc ostatnio w lesie, narwałam sobie owoców jarzębiny;) Bo od 20-stu lat trzymam kartkę z kalendarza z przepisem na konfiturę... Ale nigdy jej nie zrobiłam...Tym razem nie dałam za wygraną. Owoce są w zamrażalniku i muszę tę konfiturę wreszcie zrobić;)Pozdrawiam Cię cieplutko i dziękuję za odwiedziny u mnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Małgosiu:) Pozdrawiam gorąco i cudownego słonecznego weekendu!:))

      Usuń
  5. Uwielbiam krakersy z jarzębinową konfiturą!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Never heard of this fruit before but I would try it too.

    Have a fabulous day. ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Hello, pretty berries. They sound healthy and good for you! Have a great day and week ahead!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jarzębina przypomina mi dzieciństwo i robienie korali, dzięki Tobie dowiedziałam się trochę nowych rzeczy na temat pięknej jarzębiny. Gorąco pozdrawiam ❤

    OdpowiedzUsuń
  9. I never tried. Thanks for sharing.
    Kisses!

    galerafashion.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny post , kusisz tą herbatką :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. jarzębina za młodu zawsze kojarzyła mi sie z końcem wakacji:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam jarzębinę :) Co prawda nie przyrządzałam z niej jeszcze nic ,ale uwielbiam ją jako drzewo :D
    Może wspólna obserwacja?
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/2016/08/senna-dla-blondynek-i-nie-tylko.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Thank you for this post
    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny post o jarzebinie. Nazbieralam i zrobiłam wianek i bukiety.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Interesting post!!!!
    Have a nice day!!!

    Besos, desde España, Marcela♥

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały post!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Very informative. Thanks for sharing:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Na początku chciałem Pani podziękować za odwiedziny na moim blogu i za dodanie komentarza ;) Jeżeli chodzi o jarzębinę to warto dodać, że owoce jarzębiny nie można jeść na surowo, bo one zawierają kwasa parasorbinowy, który dla człowieka jest szkodliwy, więc zawsze należy owoce jarzyny poddać np. blanszowaniu, tak jak tutaj pani napisała ;) Ja pamiętam, że zawsze z jarzębiny robiło się korale :) Nie wiem, czy jeszcze takie coś się robi ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Super healthy! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose NEW OUTFIT POST

    OdpowiedzUsuń
  20. I think I have not seen this plant before. I don't know whether they can be found here. Have a beautiful day!

    OdpowiedzUsuń
  21. That is very interesting and infromative. I did not know that Rowans are suitable for human consumption. I do know the autumn birds love the red berries.

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie wiedziałam, no to czekam na przymrozki i będę zrywać :P

    OdpowiedzUsuń
  23. Я люблю рябиновое варенье по финскому рецепту) Спасибо за информацию!

    OdpowiedzUsuń
  24. Jesteś Basiu prawdziwą skarbnicą wiedzy! Z jarzębiny robiłam korale ale nie przyszło mi do głowy, że to takie wartościowe owoce.
    Przesyłam serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciekawe informacje o jarzębinie :)
    Basiu, dziękuję za odwiedziny u mnie i oczywiście możesz u siebie zamieścić informacje o Amelce - każda pomoc się przyda, może nawet ktoś by się zdecydował wpłącić jakieś pieniążki do Fundacji dla Amelki. Z góry dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie wiedziałam o takich właściwościach jarzębiny !!
    Dziękuję za ciekawe informacje !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Great post kiss

    http://denimakeup95.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  28. Jarzębina ma same zalety. Warto było poczytać, nie wiedziałam o wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  29. Nalewkę już robiłam, jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrywałam jarzębinę w tamtym roku :) W tym roku na pewno też to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  31. I love this photo, Basia, here is a token: very red rowan - very cold winter.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciekawy post o zastosowaniu jarzębiny,zapamiętam;)pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  33. Hier im Norden von Deutschland wachsen viele Ebereschen.
    Ich koche jedes Jahr Marmelade, die wir alle sehr mögen.

    Beste Grüße.
    Anette

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ich liebe marmelade. Ich esse zu mittag pfankuchen und konfiure ;) Beste GruBe.
      Patryk

      Usuń
  34. ja jakoś nie lubię jarzębiny :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarzębiny nie można jeść na surowo, bo zawiera kwasy, które dla człowieka są szkodliwe. Można spożywać ją dopiero po przetworzeniu np robić z niej soki lub konfitur.

      Usuń
  35. Great info. Thanks a lot for sharing.


    http://fashionablyidu.com/

    OdpowiedzUsuń
  36. Miałam ochotę na jarzębinowe przetwory, ale u nas w górach jest jakaś wysuszona i mało apetyczna.
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  37. Interesting post, thx for sharing the info.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    OdpowiedzUsuń
  38. Całą drogę do domu ,ok. 100 metrów mamy wysadzoną jarzębinami. Cieszą oczy, nic po za tym, nigdy inaczej ich nie wykorzystywaliśmy

    OdpowiedzUsuń
  39. Ciekawe informacje przedstawiłaś. Sięgnę w tym roku więc po jarzębinkę:))

    OdpowiedzUsuń
  40. Nie widziałam, że jarzębina ma ąz tyle właściwości!! Aż wstyd się przyznać, że w dzieciństwie urządzałam z przyjaciółmi bitwy na jarzębinę ;D

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna zabawa! Na pewno zajrzę do Ciebie! Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu!:))

      Usuń
  41. Such a wonderful post! Have a great weekend.

    STYLEFORMANKIND.COM
    Bloglovin

    OdpowiedzUsuń
  42. Ah, I love these berries :)
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  43. Jeszcze nie robiłam niczego z jarzębiny, czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Jeszcze nic nie robiłam z jarzębiny, warto wypróbować! Dziekuje za post :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Post jest zachowany w świetnym klimacie <3
    Może wzajemna obserwacja?

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każda obserwacje i propozycje wejść w linki :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Ostatnio przypomniał mi się zespół otej nazwie:))

    OdpowiedzUsuń
  47. Such beautiful berries

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  48. That's an incredible picture :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Ciekawy post. Nie wiedziałam o takich właściwościach jarzębiny. Jedynie nalewkę kojarzę 😉

    OdpowiedzUsuń
  50. This is interesting. I've never seen this before.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  51. Mais um excelente trabalho, que tanto nos ensina!...
    Desconhecia uma grande parte das suas propriedades...
    Um grande beijo!
    Ana

    OdpowiedzUsuń