wtorek, 15 listopada 2016

Olej z pestek winogron / Grapeseed oil






Witam serdecznie!:)
Olej ten jest produktem w stu procentach ekologicznym. 
Tłoczy się go z pestek, które pozostają po owocach 
wykorzystywanych do produkcji wina. Owoce nie są poddawane
 żadnym zabiegom ani manipulacjom genetycznym.

Coraz więcej z nas wie, że tłuszcze są niezbędne do tego,
 byśmy mogli funkcjonować prawidłowo. To właśnie one
 dają nam siłę i energię do codziennych czynności,
 to z nich nasz organizm czerpie witaminy rozpuszczalne 
w tłuszczach. Wiemy też, że dzielą się one na dobre i złe.
Dobre, to tłuszcze roślinne, które zawierają nienasycone kwasy 
tłuszczowe. Złe, to tanie i bezwartościowe tłuszcze z niektórych 
roślin i tłuszcze zwierzęce spożywane zbyt często. O wartości tłuszczów
decydują zawarte w nich kwasy. Te cenne dla zdrowia,
 to nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w rybach, 
nasionach roślin oleistych i owocach morza. 
Te mniej korzystne, to nasycone kwasy tłuszczowe,
 obecne na przykład w mięsie, mleku i jajkach.

Lecznicze właściwości oleju z pestek winogron, 
zawdzięczamy obecnym w nim substancjom. 
 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
 to one sprawiają, że olej ten w naturalny sposób przeciwdziała
 chorobom układu krążenia i miażdżycy. Zawarty w oleju
 kwas linolowy obniża poziom złego cholesterolu we krwi. 
kwasu tego nie wytwarza nasz organizm, a jest on
 niezbędny dla jego prawidłowego funkcjonowania.
 Olej z pestek winogron ma go najwięcej.

 Zastosowanie kosmetyczne oleju z pestek winogron 
jest bardzo szerokie. A wszystko dzięki temu, że w oleju tym 
jest wyjątkowo dużo witaminy E naturalnej substancji 
opóźniającej starzenie się skóry. 

Olej ten jest wyjątkowy pod względem kulinarnym, 
ponieważ można stosować go na zimno i ciepło. Można więc
 dodawać go do zimnych sosów, surówek, sałatek i majonezu.
 Można też bez obaw piec, smażyć i dusić na nim różne potrawy.
 Można to robić, gdyż temperatura dymienia tego oleju jest 
bardzo wysoka. Kolejny walor oleju z pestek winogron, 
to jego zapach i smak. Pozostałe oleje roślinne nie mogą
 się z nim równać pod tym względem. Dodatkowym atutem jest to,
że smażone, pieczone i duszone na oleju z pestek winogron potrawy,
 nie przechodzą wonią charakterystyczną dla innych olejów.


Dziękuje za odwiedziny i komentarze!:)
Pozdrawiam Was serdecznie!:-))


54 komentarze:

  1. Useful and informative post!
    Have a lovely evening

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tego typu oleje :) Faktycznie, można ich używać i na ciepło, i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mnie zachęciłaś do wypróbowania :-) Koniecznie dopiszę go do listy zakupów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy produkt. Jeszcze go nie używałam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo cenię sobie właściwości tego oleju. Zarówno te kosmetyczne jak i zdrowotne. Myślę, że olej z pestek winogron wciąż nie jest doceniany, a szkoda. Najważniejsze to wybierać ten dobrej jakości, tłoczony na zimno. W wyniku tłoczenia na ciepło olej traci praktycznie wszystkie swoje cenne właściwości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze nic nigdy na ten temat nie słyszałam :O

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię olej z pestek winogron. W tej chwili nie używam bo mam z Grecji spory zapas oleju z oliwek E.V.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie próbowałam, a teraz się skuszę.
    Buziaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Confesso, que desconhecia... e nunca experimentei!
    Uma óptima sugestão, que me encheu de curiosidade!
    Vou tentar encontrar por aqui!
    Beijos! Boa semana!
    Ana

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj tak - ma świetne właściwości!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dobry i często używam w swojej kuchni! Plynne zloto i same dobrodziejstwa!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja dostałam próbke kremu z olejem winogronowym i moja cera była po nim taka gładka i przyjemna.
    Nie wiedziałam, że ma także działanie kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę kupić i używać w kuchni. Nie znałam bogatych wartości tego oleju.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. chyba miałam kiedyś ten olej ale z innej firmy

    OdpowiedzUsuń
  15. I wonder if it is sweet Basia. The packaging is really cool though and it looks nice.
    www.fashionstylemogul.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Great post, oils are always a good choice.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajnie, że coraz więcej firm produkuje oleje z ciekawych i oryginalnych produktów :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja uwielbiam rzepAkowy i estem mu wierna!

    OdpowiedzUsuń
  19. As usual very interesting post)
    http://beyoutiful.com.ua

    OdpowiedzUsuń
  20. Szczerze mówiąc, pierwszy raz o takim słyszę. Tu kokosowy, tu jakiś tam, powiedziałabym, że teraz weszła taka moda na to, że aż trudno nadążyć. Ale jego właściwości brzmią kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  21. musze go sprobowac ;)


    http://kataszyyna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. muszę w taki zainwestować i sama wypróbować ; )

    ciemoszewska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Grapeseed oil is wonderful! I use it for cooking.

    OdpowiedzUsuń
  24. Heard about this oil before but didn't know much about it. thank you so much for sharing dear. I learned a lot :)
    xo
    Sauniya | Find Your Bliss ♡

    OdpowiedzUsuń
  25. interesting post
    xoxo Gina

    new post
    http://f-lover-fashion-blog.blogspot.it

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie próbowałam tego oleju muszę spróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  27. I used to use grape seed oil at lot when I used to make my own skin care stuff:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo często dodaję go do sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  29. I never use grape seed oil. Will try it for sure. Seems like it's very beneficial.

    http://fashionablyidu.com/

    OdpowiedzUsuń
  30. Nigdy go nie probowalam, ale po Twoim wpisie koniecznie wyprobuje.
    Dziekuje za polecenie i serdecznie pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo lubię olej z pestek winogron. Ja często używam olej rzepakowy, który ma znacznie więcej kwasów omega-3 z punktu widzenia nauk o żywności. On jest idealny na zimno, jak i do smażenia, bo ma wysoką temp. dymienia. Bardzo lubię też olej z orzeszków ziemnych. Również jest doskonały do sałatek na zimno.
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też używam rzepakowy olej:) Zrobiłam mały zapas różnych olei i praktycznie każdego dnia używam inny. Pozdrawiam!:)

      Usuń
  32. dziękuję za to , że jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Kochana:) Pozdrawiam cieplutko, buziaczki i uściski przesyłam:-)))

      Usuń
  33. Nigdy nie próbowałam tego oleju, a widzę, że ma same zalety. Może i się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  34. Mój ulubiony winogronowy :) Buziaczki :*

    OdpowiedzUsuń
  35. Thanks so much for taking the time to stop by and for leaving such sweet comments!!
    Hugs,
    Deb

    OdpowiedzUsuń
  36. Mam go w kosmetykach (od Sylveco na przykład). W kuchni jeszcze nie stosowałam. Jak zobaczę w sklepie, pomyślę nad kupnem.

    OdpowiedzUsuń
  37. A ja bardzo lubię stosować oleje w pielęgnacji :)

    OdpowiedzUsuń
  38. I'm convinced this oil works very well!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń