Witam serdecznie!😃😃😃
Zwykle jedząc go pracowicie wydłubujemy i wyrzucamy pestki.
A to właśnie pestki zawierają najwięcej witamin i minerałów, nawet
co zaskakujące dobre tłuszcze oraz cenne substancje lecznicze, które
są przedmiotem badan naukowców.
Tradycyjnie w Sudanie nasion arbuza są stosowane w leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych, zakażeń przewodu pokarmowego, biegunek, układu oddechowego i chorób skóry. Badania laboratoryjne wykazały skuteczności w zwalczaniu wielu bakterii i grzybów w tym E coli.
Pestki arbuza mają też właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Zawierają magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe. Okazuje się też, że dzięki obecności kukurborycyny wpływają na obniżenie ciśnienia krwi (kukurborycyna rozszerza naczynia krwionośne).
Spożywanie arbuzowych nasion pomaga też pozbyć się zaparć.
Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto jadać pestki z arbuza - tłuszcz, który zawierają zwiększa przyswajalność likopenu, którego w arbuzie znajdziemy pod dostatkiem.
Kolejne badania potwierdziły wysoką skuteczność w leczeniu cukrzycy, trzustki oraz właściwości antyoksydacyjne. Silne właściwości przeciwzapalne potwierdzono a badania opublikowano na oficjalnej stronie dziennika internetowego International
Research Journal of Pharmacy.
Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam Was cieplutko!😃😃😃