Witam serdecznie!😊😊😊
Rabarbar to jedna z tych roślin, które kojarzą się z dzieciństwem,
a głównie z babcinym kompotem serwowanym w upalny dzień.
W sezonowym jadłospisie królowały także wypieki z rabarbarem w postaci bułek drożdżowych i kruchego placka z kruszonką.
Moje ciasto jest trochę zmienione przeze mnie.
Moje ciasto jest trochę zmienione przeze mnie.
Składniki na kruche ciasto:
200g masła
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
Oddzielić żółtka od białek i połączyć ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Podziel je na dwie części (jedna – na wierzch – trochę mniejsza od drugiej).
Jedną wyłóż równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blasze, podziurkuj powierzchnię ciasta widelcem i piecz w 180 C przez około 15 minut.
Drugą część ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika
na minimum 30 minut.
Podziel je na dwie części (jedna – na wierzch – trochę mniejsza od drugiej).
Jedną wyłóż równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blasze, podziurkuj powierzchnię ciasta widelcem i piecz w 180 C przez około 15 minut.
Drugą część ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika
na minimum 30 minut.
Masa rabarbarowa:
około 1kg rabarbaru,
1 szklankę cukru do rabarbaru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
1 szklankę cukru do rabarbaru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Beza:
5 białek
około 1 szklanka cukru
1 kisiel wiśniowy
Rabarbar trzeba pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z cukrem
i wrzuć na patelnię. Smaż rabarbar do czasu, aż będzie miękki i dodaj cynamon.
Odcedź masę rabarbarową i wymieszaj z bułką tartą.
Ostudzoną masę wykładamy na lekko podpieczony spód.
Z białek ubić pianę, dodając cukier i kisiel.
Wyłożyć pianę na masę rabarbarową.
Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i obsyp nią wierzch placka.
Piecz w 180 C przez około 40 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zezłoci.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!👌
i wrzuć na patelnię. Smaż rabarbar do czasu, aż będzie miękki i dodaj cynamon.
Odcedź masę rabarbarową i wymieszaj z bułką tartą.
Ostudzoną masę wykładamy na lekko podpieczony spód.
Z białek ubić pianę, dodając cukier i kisiel.
Wyłożyć pianę na masę rabarbarową.
Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i obsyp nią wierzch placka.
Piecz w 180 C przez około 40 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zezłoci.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!👌
💋💋💋
This looks very good! :)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie :) Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem :) Mama czesto kompot z niego gotowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :) Smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńa jak wyglądają:)
UsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńKiss
Ciasta lubię jeść, z rabarbarem również (za wyjątkiem drożdżowych!), ale cukiernik ze mnie marny - nie chce mi się piec, dobrze, że po sąsiedzku mam kilka cukierni :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie
OdpowiedzUsuńMniam. Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńAs usual great post) Have a nice day)
OdpowiedzUsuńJak bylam mlodsza zawsze biegalam do ogrodu po rabarbar i jadlam go z cukrem mniam! zjadla bym takie ciasto;)
OdpowiedzUsuńBasiu! Ale Smakowite Ciasto, Bardzo lubię placek z rabarbarem i kompot również, Piekę go zawsze w sezonie i kompot również gotuję - Pozdrawiam Gorąco
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto :) Bardzo lubię takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
W tym roku dość sporo różnych ciast napiekłam z rabarbarem, gdy był na nie sezon wiosną :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious!!! Thank you for recipe :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
I like your cake so much! Really, very great recipe!
OdpowiedzUsuńZjadłabym bardzo chętnie. Lubię rabarbar i jakoś mi do niego już tęskno, dawno jadłam.
OdpowiedzUsuńMiłego czwartku :)
ale pięknie urosło:)
OdpowiedzUsuńLooks yummy! And it's natural!
OdpowiedzUsuńThis looks delicious !
OdpowiedzUsuń♡
Catherine
www.fashionardenter.com
To idealne ciasto na lato:))wygląda pysznie:)Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńI love rhubarb in cake!
OdpowiedzUsuńHave a nice evening
Narobiłaś mi ogromnej ochoty na ciasto rabarbarowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pyszności. Bardzo lubię rabarbar.
OdpowiedzUsuńUściski, Basiu.
Thanks for the interesting post! Have a nice weekend)
OdpowiedzUsuńQue aspecto delicioso!
OdpowiedzUsuńTenho de experimentar qualquer dia! Mais uma sugestão deliciosamente tentadora por aqui...
Beijinhos! Continuação de uma boa semana!
Ana
Oj jak dawno nie jadłam rabarbaru.Ciasto wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, a rabarbaru u mnie dużo, więc muszę spróbować;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Ciasto wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńco dziś będziesz piekła?:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj planuje wycieczkę do Whitby, miasta Drakuli:))
UsuńA Ty jakie masz plany na dziś?
Pozdrawiam!
Witaj Basieńko :-))) dzięki za przepis :-))) ciasto z pewnością jest przepyszne :-))))))) Pozdrawiam najcieplej, życzę cudownego wieczorku i samych słodkich chwil :-) buziaki i uściski wysyłam pa pa :-)))))
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Gosiu:-))) wzajemnie uroczego wieczorku życzę i dobrej nocki:-))))Pozdrawiam najserdeczniej, buziaczki i uściski przesyłam pa pa:-)))))
UsuńGreat post dear!
OdpowiedzUsuńbardzo lubie rabarbar, a kompot z niego kojarzy mi sie z Babcia;)
OdpowiedzUsuńfajne ciacho:)