Witajcie Kochani!😃😃😃
Mięso nie musi być składnikiem każdego dania. Nawet mięsożercy
czasem mają ochotę na mały odpoczynek i wówczas chętnie sięgają po dania wegetariańskie. Jednym z nich jest cukinia faszerowana.
Oczywiście tak samo smaczna jest cukinia faszerowana w wersji z mięsem,
jak i bez mięsa.
Oto przepis na cukinie faszerowaną pieczarkami.
Potrzebne składniki:
2 średniej wielkości cukinie
20 dag pieczarek
1 cebula
kilka gałązek natki pietruszki
15 dag utartego żółtego sera
olej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie myjemy i dzielimy na podłużne połówki. Wydrążamy w nich miąższ tak, aby zmieścił się nasz farsz, ale i tak, aby jednak 1cm miąższu zostawić.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i na rozgrzany olej dodajemy opłukane i pokrojone w kawałki pieczarki, posiekaną w kostkę cebulę oraz posiekany, wcześniej wydrążony
miąższ z cukinii bez pestek.
Całość dość krótko dusimy z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu.
Gotowym farszem nadziewamy cukinie i na wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki i tartym serem.
Cukinię układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 30 minut.
Podajemy na gorąco i najlepiej bez podgrzewania od razu z piekarnika.
Smacznego!😋
Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam Was gorąco i życzę udanego tygodnia...😃😃😃
Jezu ja jestem przed kolacja :D Smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPyszności. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńUściski, Basieńko.
Ja uwielbiam takie rzeczy <3
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/09/koszula-czy-sukienka-dwa-lata-blogowania.html
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńBasiu! Wygląda apetycznie,Muszę wypróbować - Pozdrawiam Goraco
OdpowiedzUsuńJednak wybrałabym mięsną wersję gdyż nie lubię pieczarek ale za to po cukinię bardzo często sięgam jako dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńCukinię jem rzadko , chętnie jednak wykorzystam Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie cukinię, a faszerowana jest mega pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak zapiekanka
OdpowiedzUsuńJa robię cukinię z ryżem, mięsem mielonym i pieczarkami :).
OdpowiedzUsuńTwoja też wyglada smakowicie :).
This looks so good! Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś z mięsem mielonym. Też są smaczne :)
OdpowiedzUsuńThis really looks delicious!!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, aż się głodna zrobiłam.. ;)
OdpowiedzUsuńUma sugestão prática, fácil e deliciosa... que não conhecia... a ver se experimento um dia destes!
OdpowiedzUsuńQue engraçado... tenho pratos, exactamente iguais a esses... o que só prova... que somos pessoas com muito bom gosto!... :-))
Beijinhos! Boa semana!
Ana
Thank you for recipe :-)
OdpowiedzUsuńO tak piszę się na taką cukinię!
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wygląda... Mam taki sam serwis obiadowy jak Twój talerz :)
OdpowiedzUsuńProsty , fajny przepis.Wart wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
So good!
OdpowiedzUsuńKiss
I love stuffed courgettes ... this looks a very nice recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
It looks so yummy and it sounds very tasty. Thx for sharing with us, Basia.
OdpowiedzUsuńxox
Lenya
new look: Striped Charme
Oh, I see this is something I would love to eat immediately! Thanks for sharing :)
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Musi być naprawdę smaczna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię faszerowaną ☺ Ja ostatnio robiłem kotleciki z cukinii oraz cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej ☺ Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Panią serdecznie,
Patryk
Znam i lubię. Cukinia to świetne warzywko.
OdpowiedzUsuńale pyszniaście:D
OdpowiedzUsuńU nas jednak króluje w wersji z mięsem. Dla męża bez mięsa to nie obiad i zaraz jest głody :)
OdpowiedzUsuńI love this meal very much Basia and often cook the same way. Have a nice day!
OdpowiedzUsuńGreat post dear! :)
OdpowiedzUsuńKisses...
Soslu Badem by Dilek ...