niedziela, 10 grudnia 2017

Pestki arbuza






Witam serdecznie!😃😃😃
Zwykle jedząc go pracowicie wydłubujemy i wyrzucamy pestki.
 A to właśnie pestki zawierają najwięcej witamin i minerałów, nawet
co zaskakujące dobre tłuszcze oraz cenne substancje lecznicze, które 
są przedmiotem badan naukowców.

Tradycyjnie w Sudanie nasion arbuza są stosowane w leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych, zakażeń przewodu pokarmowego, biegunek, układu oddechowego i chorób skóry. Badania laboratoryjne wykazały skuteczności w zwalczaniu wielu bakterii i grzybów w tym E coli.

Pestki arbuza mają też właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
 Zawierają magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe.  Okazuje się też, że dzięki obecności kukurborycyny wpływają na obniżenie ciśnienia krwi (kukurborycyna rozszerza naczynia krwionośne). 
Spożywanie arbuzowych nasion pomaga też pozbyć się zaparć.
 Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto jadać pestki z arbuza - tłuszcz, który zawierają zwiększa przyswajalność likopenu, którego w arbuzie znajdziemy pod dostatkiem.

Kolejne badania potwierdziły wysoką skuteczność w leczeniu cukrzycy, trzustki oraz  właściwości antyoksydacyjne. Silne właściwości przeciwzapalne potwierdzono a badania opublikowano na oficjalnej stronie dziennika internetowego International
 Research Journal of Pharmacy.

Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam Was cieplutko!😃😃😃



24 komentarze:

  1. Super sprawa, ja zawsze pestki rozgryzam. Słyszałam, że są zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujący post.Od dziś arbuz razem z pestkami :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie przypuszczałam że w pestkach tyle dobrego:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. O własciwosciach o samku orbuza moge pisac godzinami heheh :D

    Zapraszam https://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam pestek, no chyba, że jakąś przez przypadek, ale od teraz będę jeść z pestkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Basiu! Z Dyni to zawsze jadłam,Ale że z arbuza też można nie wiedziałam, całe życie się uczymy:-) - Pozdrawiam Cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny post, nigdy nie pomyślałabym, że wyrzucam z arbuza to najlepsze! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Watermelon seeds are eaten as snacks in Asian cultures. They have wonderful benefits.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze zjadam pestki, bo mi się po prostu nie chce ich wydłubywać z arbuza. Dobrze wiedzieć, że są takie wartościowe.
    Uściski, Basiu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Od dzisiaj moje dzieciaki zdjadają arbuzy z pestkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze pestki z arbuza odrzucałam, nie wiedziałam, że w nich tyle dobrego,teraz już będę jadła arbuza w całości. Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Też jem arbuzy z pestkami. Z czystego lenistwa. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie miałam pojęcia... Ale jak to się je, przecież one są twarde? Te na zdjęciu wyglądają jak niedojrzałe, normalnie są czarne. Zainteresowałaś mnie tym tematem, muszę jeszcze podrążyć.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pestki arbuza można jeść prażone lub dodawać do koktajli.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nawet nie przypuszczałam, że pestki arbuza mają aż tyle wartości, dzięki za ten post :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiedziałam, że pestki mają tyle wartości, jednak wydłubuje i będę to robić, bo mi nie mogą przejść przez gardło...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja bardzo lubię arbuza :) Ja nie lubię tych pestek :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  18. Mais um post super interessante e muito útil, com informação que eu desconhecia, por completo!
    Adorei o post! Beijinhos
    Ana

    OdpowiedzUsuń
  19. Wartościowy post o wartościowych pestkach! Dzięki wielkie:))

    OdpowiedzUsuń