poniedziałek, 4 lipca 2016

Amarantus zboże XXI wieku. / Amaranth grain XXI century.





Witam! :))
Amarantus od niedawna w wielu państwach odkryty na nowo i nazywanym jest zbożem XXI wieku.

Okazuje się, że nasiona amarantusa pod względem najwyższych składników odżywczych przewyższają pszenicę.

Amarantus posiada wiele cennych składników mineralnych – zawiera fosfor, żelazo, wapń,  potas i magnez. Posiada takie substancje jak skwaleny opóźniające procesy starzenia organizmu i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym.

Dzięki dużej zawartości żelaza, dobrze wpływa przy leczeniu anemii,  zalecany jest również w diecie kobiet ciężarnych.
Ponadto zalecany przy stosowaniu diet odchudzających, oraz osobom uprawiającym wyczynowo sport, uzupełniając niedobór żelaza i wapnia.
W nasionach amarantusa jest dużo cennych kwasów tłuszczowych, oraz duża zawartość błonnika, dzięki czemu pomaga regulować poziom cholesterolu, oczyszcza przewód pokarmowy i poprawia perystaltykę jelit.
Amarantus świetnie uzupełnia białko w diecie wegetariańskiej.
Stwierdzono, że w nasionach jest go więcej niż w mleku. Jest to białko bardzo dobrze przyswajalne, którego ilość podczas  procesów technologicznych
 nie obniża się.
 Ponadto nie zawiera glutenu,
 więc może być składnikiem  dla dzieci chorych na celiakię.

Zjedzenie jednego posiłku w ciągu dnia z dodatkiem amarantusa, zaspakaja dzienne zapotrzebowanie poziomu żelaza w naszym organizmie.
Możemy dodawać go do sałatek, sosów, ciast, musli, pasztetów. 
Przed spożyciem nasiona amarantusa gotujemy 
w osolonej wodzie około 15 minut.
Ja przygotowałam sałatkę z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem.
Smakowała wyśmienicie! :))






Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
 Pozdrawiam serdecznie!:)))



63 komentarze:

  1. Oh how much I love this recipe, thanks for sharing!

    http://www.lauramacij.com/2016/07/vibrant-flowers.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała spróbować :**

    OdpowiedzUsuń
  3. Lovely. I like amaranth.
    Regards

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taką sałateczkę :) U Ciebie zawsze coś nowego się nauczyczę do zdrowego odżywiania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Levo a sugestão!
    Obrigada pela visita...bj

    OdpowiedzUsuń
  6. So yummy!


    xoxo
    www.bellezzefelici.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna sprawa z tym amarantusem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak fajna sprawa! Pozdrawiam serdecznie!:))

      Usuń
  8. I have to try this recipe, Basia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę kupić i zrobić sałatkę, apetycznie wygląda.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo:) Pozdrawiam serdecznie!:))

      Usuń
  10. O amarantusie słyszę po raz pierwszy , natomiast wszelkiego rodzaju sałatki bardzo lubię. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, nie jest to może jakiś smakołyk, ale warto wprowadzić coś nowego i zdrowego do swojej diety. Pozdrawiam serdecznie!:))

      Usuń
  11. Basiu, znam i używam. Lubię szczególnie z musli.
    Pozdrawiam serdecznie i cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Gosiu:) Pozdrawiam serdecznie!:))

      Usuń
  12. Ależ mi pomysł podsunęłaś - mój synek miewa niedobory żelaza, więc go troszkę amarantusem "nafaszeruję".
    Sałatka wygląda smakowicie ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogę pomóc. Pozdrawiam cieplutko!:))

      Usuń
  13. Bonjour,

    J'aime beaucoup votre article qui met à l'honneur l'amarante. Je suis allergique au gluten et je peux dire qu'elle fait partie de mon garde-manger !

    Gros bisous ♡

    OdpowiedzUsuń
  14. Sounds good
    retromaggie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Amarantus znam i często używam.
    Wspaniały do sałatek.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za odwiedziny:) Pozdrawiam serdecznie!:))

      Usuń
  16. A ja nie używałam i czas to zmienić:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Reniu:)) Pozdrawiam cieplutko!:)))

      Usuń
  17. Znam amarantus, ale nigdy go nie jadłam. Trzeba będzie to zmienić!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować! Pozdrawiam serdecznie!:))

      Usuń
  18. Super healthy and yummy! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose NEW POST

    OdpowiedzUsuń
  19. Lovely post dear! Have a great day! xx

    OdpowiedzUsuń
  20. To bardzo ciekawe Basiu, muszę koniecznie spróbować.
    Przesyłam cieplutkie pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo:)) Pozdrawiam, uściski i buziaki przesyłam!:))

      Usuń
  21. Thanks for the post !

    http://clothespaper.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Confesso, que não conhecia estas sementes, e adorei ficar a conhecer as suas propriedades!
    Uma grande partilha!... Já aprendi um pouco mais, vindo aqui...
    Adorei o post!
    Beijinhos! Continuação de uma boa semana!
    Ana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much Ana:) Greetings! Kiss:))

      Usuń
  23. thx for the comment.
    http://retromaggie.blogspot.pt/

    OdpowiedzUsuń
  24. Very good! thanks, greatings!

    OdpowiedzUsuń
  25. no proszę, całe życie się człowiek uczy - u ciebie to zawsze coś ciekawego się znajdzie :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń