piątek, 20 stycznia 2017

Ciasto Pleśniak z jabłkami. / Cake with apples.





Witajcie Kochani!:*
Dzisiaj proste i pyszne kruche ciasto z jabłkami i bezą.
Idealnie pasuje do popołudniowej kawy.

Potrzebne składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dkg margaryny
1 łyżka kakao
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel wiśniowy
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
Tłuszcz do wysmarowania formy
Bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, margarynę, zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, zagniatamy. Ciasto zawijamy w torebkę foliową, wstawiamy na godzinę do lodówki. 

 Jabłka dusimy dodajemy cukier, cynamon, dokładnie mieszamy, studzimy. 
Formę (25 x 40 cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tarta, dno wylepiamy częścią jasnego ciasta i wykładamy jabłka.


Na masę jabłkową wykładamy starte na tarce o grubych oczkach ciasto
 z kakao. Zostawiamy niewielką ilość do posypania na pianę.
 Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy cukier i kisiel, wykładamy na ciemne ciasto, posypujemy pozostawianym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 50 minut

Upieczone i ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. 
Życzę smacznego!:))


Dziękuje za odwiedziny i komentarze!:))
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego weekendu!:))



65 komentarzy:

  1. ohh my, This looks so delicious.Thanks for sharing the recipe

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałś mi o tym cieście :) Dzieki. Twoje wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Znam ten przepis i kiedyś często piekłam to ciasto. Przypomniałaś mi o nim:) Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie.Ja pleśniaka zawsze piekę z dżemikiem z czarnej porzeczki .Warto spróbować coś nowego:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, sama nigdy nie próbowałam robić takiego 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmmmmm....
    Smakowicie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam ja uwielbiam takie ciasta <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/01/wishlist-from-yoins.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie wygląda i zapewne tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Thank you so much for sharing yummy
    A big hug

    OdpowiedzUsuń
  11. Basiu! Ciasto Wygląda smakowicie, Z jabłkami nigdy nie jadłam, Ja robię z wiśniami ze słoika,Ale muszę kiedyś spróbować z jabłkami - Pozdrawiam Cię Serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale mi zrobiłaś chęć na to ciasto...pamiętam je z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  13. To jest przecudne ciasto. całkowicie o nim zapomniałam.
    Dziękuję za przypomnienie.
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ech, no i bym zjadła a nie chce mi się robić :/ Wygląda tak smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. great post!!! have a good day!!!!👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie to kruszon. Z jabłkami jednak go nie jadłam. Pewnie wypróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj kusisz kusisz :)
    Ciasto wyglada rewelacyjnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  18. mnnnn ale zjadłabym ! Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  19. Great post dear, thanks for sharing! <3 - http://www.domesticgeekgirl.com

    OdpowiedzUsuń
  20. That looks really good!
    Have a nice weekend

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda bardzo apetycznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow, look at all those layers!

    Have a great day,
    -Kati
    http://almoststylish.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  23. Czytam, pleśniak z jabłkami, myślałam, że zawieje nudą, a tu takie cudo :) pod tą nazwą znałam zupełnie inne ciasto. To Twoje wygląda ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uma tentação saborosa. Um verdadeiro pecado da gula
    Um sábado feliz e abençoado
    Beijos

    OdpowiedzUsuń
  25. Podkradam przepis - wygląda rewelacyjnie.
    Buziaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  26. such a lovely cake! I want to try it.

    http://modaodaradosti.blogspot.ba/

    OdpowiedzUsuń
  27. Looks so yummy! Thanks for the recipe!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Mniam, wygląda wybornie :-) Udanego weekendu Basiu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo i również życzę cudownego weekendu:-))

      Usuń
  29. Uwielbiam pleśniaki praktycznie w każdej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. kiedyś to było moje najukochańsze ciasto:)
    dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie i narobienie smaka;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Your cake looks delicious, Basia. I love meringue too.

    OdpowiedzUsuń
  32. Oj dawno nie pieczone przeze mnie. A i dawno nie jadłam.
    Pięknie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciasto wygląda tak apetycznie, że na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda pysznie! Porywam ten przepis:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Looks delicious! Have a lovely Day! 💚💚💚👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  36. Sounds n looks so delicious. Yums!

    OdpowiedzUsuń
  37. Thanks a lot :D

    hmmm, omG! I need to do this recipe. so delicious

    NEW COOKING POST | Delight Yourself With This New Chicken Recipe!
    InstagramFacebook Oficial PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Mniam Mysle ze kazde ciacho z jabłkami jest zawsze numerem jeden na stolach Twój pleśniak wyszedł pysznie Swietnie się prezentuje Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  39. O losie co za pyszne ciasto!
    Musze mojej mamie powiedzieć żeby mi takie upiekła!

    OdpowiedzUsuń
  40. Ciasto zrobiłam-jest przepyszne-dziękuję za przepis:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  41. Bardzo apetycznie wygląda ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Bardzo lubię pleśniaka :) Bardzo uwielbiam ciasta z jabłkami :) Ciasto apetycznie prezentuje się ;)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  43. Hum!!!! Parece super delicioso!
    Grata por partilhar a receita! Irei experimentar um dia destes...
    Beijos
    Ana

    OdpowiedzUsuń
  44. Mhmmmm kradnę przepis, wygląda pysznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń