środa, 19 lipca 2017

Cynamon / The cinnamon





Witajcie Kochani!😊😊😊

Cynamon, czyli zmielona kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamonum cassia), to przyprawa, której właściwości docenia się przede wszystkim w okresie świątecznym.
 Wielu z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez ciepłego,
 delikatnego, słodkiego, korzennego zapachu tej przyprawy. 
Tymczasem cynamon, a także olejek cynamonowy oraz nasiona cynamonowca, znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także kosmetyce i lecznictwie. 
Cynamon to bowiem skarbnica licznych substancji zdrowotnych, z których za najcenniejsze uważa się aldehyd cynamonowy, który nadaje cynamonowi charakterystyczny zapach i wykazuje właściwości antynowotworowe.
 Poza tym cynamon należy do substancji przyspieszających przemianę materii
 i spalanie tłuszczu.

Szklanka ciepłej wody z dodatkiem odrobiny cynamonu, soku z cytryny i miodu na pusty żołądek to jeden z głównych elementów różnych programów 
detoksykacji organizmu. Przekształcenie tej praktyki w codzienny nawyk 
będzie jednym z najlepszych sposobów na oczyszczenie wątroby, usunięcie toksyn oraz pozbycie się tłuszczu z organizmu.

Miód i cynamon to dwa lekarstwa, która były stosowane przez ludzkość 
od zarania dziejów. 
Miód znaleziono między innymi w grobowcach egipskich faraonów.
 Połączenie tych dwóch składników, daje jeszcze silniejsze efekty, ponieważ
 dopełniają się one wzajemnie i zwiększają swoje działanie. 
Co więcej, te dwa składniki pasują do siebie idealnie, jeśli chodzi o smak.

 Współczesne  badania wskazują, że cynamon wspomaga leczenie cukrzycy. Wiadomo też, że aldehyd cynamonowy (składnik cynamonowego olejku eterycznego) przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi.
 To z kolei pośrednio przyczynia się do zahamowania procesów zapalnych w naczyniach i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.
 Być może więc regularne używanie cynamonu zarówno obniża poziom glukozy
 we krwi, jak i przeciwdziała zmianom miażdżycowym. 
Cynamon jest też silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki
 skuteczniej niż witamina E. 
A zawarte w nim aldehydy i kwas cynamonowy działają przeciwbakteryjne.
 Olejek i kora cynamonowa, są więc dobrym środkiem do walki ze zmianami trądzikowymi, likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają 
plamom trądzikowym.
 Poza tym mało który naturalny składnik tak dobrze rozgrzewa skórę,
 co wykorzystuje się w kosmetykach przeznaczonych do jej ujędrniania.
 Cynamon pomaga również uporać się z cellulitem. 
Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym poprawia napięcie i elastyczność 
skóry oraz usprawnia przepływ krwi. 

Cynamon może wykazywać działanie szkodliwe dla organizmu ludzkiego ponieważ
 zawiera kumarynę (benzopiron).
Pomimo tego, że szkodliwość cynamonu dla ludzi jak dotąd nie została jednoznacznie potwierdzona konkretnymi badaniami naukowymi,
należy zachować adekwatną ostrożność ponieważ istnieje prawdopodobieństwo,
 że nadmierne spożycie cynamonu może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek, właśnie z powodu występowania kumaryny w cynamonie.
Przekroczenie 0,1–0,2 mg ( w przypadku dzieci) oraz około 0,5 mg (u dorosłych) na kilogram masy ciała może wywrzeć negatywny wpływ na stan wątroby, bądź nerek.
Płaska łyżeczka do herbaty to około 3 gramy cynamonu.

Cynamonu powinny unikać osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków. 
Kobiety ciężarne powinny ograniczyć spożycie cynamonu, ponieważ 
jego nadmiar może prowadzić do przedwczesnego porodu.

Należy mieć na uwadze, że cynamon to głównie przyprawa i nie spożywajmy jej w ogromnych ilościach i codziennie. Cynamon zazwyczaj urozmaica smak naszych deserów i napojów. W takich ilościach nie powoduje niezdrowych oddziaływań.


Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam Was cieplutko! 😊
💋💋💋



42 komentarze:

  1. Thanks for the interesting post! Have a nice day)

    OdpowiedzUsuń
  2. Thanks for the interesting post! Have a nice day)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cinnamon has some really wonderful health benefits! Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cynamon kojarzy mi się ze świętami. Lubię go dodawać do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię czasem używać cynamon w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapach cynamonu kojarzy mi się z domową szarlotką.
    Uściski, Basiu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja używam do dekoracji świątecznych. W sypkiej postaci niestety mam uczulenie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Basiu! Uwielbiam zapach cynamonu, Używam go do ryżu, kompotów i do smażonych Jabłek - Pozdrawiam Cię Cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Wartościowy dla mnie post. Wypróbuje z pewnością wodę z cynamonem, cytryna i miodem. Już mi zapachniała:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe informacje!
    Cynamonu używam cały rok i uwielbiam jego zapach.
    Pozdrawiam słonecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię cynamon i często wykorzystuję w swojej kuchni :) Ciasta i ciasteczka z jego dodatkiem uwielbiam, ale wody takiej dla oczyszczenia organizmu jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kopytka i ryż z cynamonem, i tylko do tych potraw go wykorzystuję.
    Pozdrawiam Basiu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi wybitnie cynamon kojarzy się z cukrzycą, bo rewelacyjnie wpływa na poziom glukozy, dlatego tak bardzo jest wykorzystywany do herbatek dla cukrzyków (super zestawienie biała morwa i cynamon). Polecam tym, którzy zmagają się z tą chorobą.

    OdpowiedzUsuń
  14. Cynamon przywodzi mi na myśl święta:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Post pełen wartości. Lubie cynamon. Spróbuje zrobić ten napój, o którym pisałaś.

    Miłego dnia. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wonderful post, cinnamon is very healthy. Thank you so much for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  17. I love cinnamon, the taste the smell, everything. Great info, thx gor sharing, Basia.
    xox
    Lenya
    new look: Dinner Date

    OdpowiedzUsuń
  18. Narobiłaś mi smaka na ryż z jabłkiem i cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie wiedziałam ,że może być tak szkodliwy. Bez cynamonu nie wyobrażam sobie szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ile ciekawych tekstów tutaj się pojawiło od mojej ostatniej wizyty, takich na 100% w moim guście. Mam w domu i cynamon i olejek cynamonowy. Robię sama płyny do płukania ust, komponując je z różnych olejków eterycznych, zauważyłam, że olejek cynamonowy też do tego celu jest niezły, na pewno ma działanie bakteriobójcze i nadaje fajny smaczek. Używam ten olejek w aromatoterapii, bardzo podnosi mi nastrój. Kiedyś w nocy bardzo bolały mnie łydki, tak, że nie mogłam spać. Zamiast pigułki przeciwbólowej czy aptecznych maści, użyłam tego olejku (wcześniej wtarłam w łydki masło shea), ból szybko ustąpił.

    OdpowiedzUsuń
  21. I love Cinnamon and use it very often Basia. I love apple pie with Cinnamon!

    OdpowiedzUsuń
  22. As usual interesting post! Thanks a lot for sharing)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja uwielbiam cynamon i czesto go wykorzystuje :)

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/07/red-dress.html

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja akurat właśnie cynamonu nie lubię :* Dzięki za te info :* Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  25. O proszę ! Nawet nie wiedziałam,że cynamon jest fit i pomaga przy spalaniu tłuszczu ! Mega cenne informacje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. nie przepadam za cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Um post muito útil, que me ensinou bastante sobre as propriedades da canela... vou continuar a usar bastante... pelo menos em bolos...
    Beijinhos! Bom fim de semana!
    Ana

    OdpowiedzUsuń
  28. Cynamon używam do szarlotki, do pierniczków świątecznych, do sosu pomidorowego.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo lubię dodaać cynamon do różnych ciast, szczególnie do ciast z dodatkiem jabłek. Wspomniano tutaj o detoksykacji organizmu. Z tą detoksykacja organizmu to ludzie powariowali. Nasz organizm posiada różne narządy, które pozwala na usunięcie z różnych toksyn z naszego organizmu.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  30. That was interesting the read. I should use it more.
    Amalia
    xo

    OdpowiedzUsuń
  31. Odpowiedzi
    1. U mnie deszczowo dzisiaj, więc relaks przed telewizorem pozostaje mi:)
      A Ty jakie masz plany na dziś? :-)

      Usuń
  32. Bardzo lubię cynamon zwłaszcza w body wrappingu :) Oczywiście robię go z umiarem, aby nie podrażnić skóry :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Witaj Basieńko :-)) dziękuję za super wpis... i bardzo dobrą poradę... Pozdrawiam cieplutko :-)) cudownych popołudniowych chwil życzę :-)) buziaczki i uściski wysyłam pa pa :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo kochana Gosiu:-))) wzajemnie:-))) Pozdrawiam cieplutko :)))
      buziaczki i uściski przesyłam pa pa :-)))

      Usuń
  34. I am so loving this post!


    Bloglovin
    STYLEFORMANKIND.COM

    OdpowiedzUsuń
  35. jka ja uwielbiam cynamon! do wszystkiego no! z owsianką i bananami to mistrzostwo swiata! <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  36. Warto zaznaczyć, że istnieją dwa gatunki cynamonu - cejloński i kasja - z czego większość zdrowotnych właściwości dotyczy tego pierwszego, który rzadko można spotkać w sklepach (poza tym jest sporo droższy). Niestety większość tego sprzedawanego w marketach to cynamon kasja, który faktycznie może być dla nas szkodliwy w nadmiarze.

    OdpowiedzUsuń