środa, 12 lipca 2017

Olejek rycynowy / Castor oil





Witajcie Kochani! 😊😊😊

Jeden olejek, a tak wiele możliwości i sposobów jego użycia. 
Jego wszechstronność jest często bagatelizowana i lekceważona. Jest to produkt stosowany w wielu branżach i dziedzinach życia zarówno w kosmetyce jak i w leczeniu
 różnych chorób i dolegliwości.
Duże stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, białek oraz minerałów w owym oleju czyni z niego niezwykle dobroczynną substancję.
 Każda kobieta powinna wiedzieć o jego właściwościach pielęgnacyjnych, które wspomagają paznokcie, brwi, rzęsy a nawet włosy.

Olejek rycynowy to tani produkt, który nie obciąży nadmiernie naszej kieszeni  i co ważne, możemy go dostać w każdej aptece. Olejek rycynowy to olej roślinny 
wytwarzany z rącznika pospolitego.  
Nie każdy jednak wie, że zawarta w roślinie rycyna, sama w sobie jest trująca. Dopiero po wytłoczeniu oleju na zimno i poddaniu go bardzo wysokiej temperaturze,
 zawarta w nim trująca rycyna rozkłada się.

 Olejek rycynowy ma naprawdę wiele właściwości pielęgnacyjnych i leczniczych. W kosmetyce stosowany jest w odżywkach do suchych włosów, kremach czy balsamach a to wszystko za sprawą tego, że z łatwością przenika przez naszą skórę. Natomiast jako produkt leczniczy, sprawdza się w środkach na przeczyszczenie lub zaparcia.
 Popularne są również okłady z olejku rycynowego na bóle kręgosłupa lub urazy szyi.
 Jego wszechstronność i ogólnodostępność sprawia, że powinien się on znaleźć w każdej domowej apteczce i kosmetyczce każdej kobiety.

Oto kilka najważniejszych zalet oleju rycynowego:

Wydłuża rzęsy: Jest to jedno z najpopularniejszych kosmetycznych zastosowań oleju rycynowego. Można wykorzystywać go zarówno do wydłużenia rzęs, jak i do poprawienia kondycji swoich brwi. Zaaplikuj olejek na rzęsy używając czystej  maskary. Powtarzaj zabieg codziennie przed pójściem spać, nie zmywając olejku. Twoje rzęsy staną się widocznie dłuższe i gęstsze.
Dba o skórę: Olej rycynowy ma doskonałe właściwości nawilżające, przez co jest często składnikiem kosmetyków, balsamów i kremów. Ma on działanie zmiękczające, a dodatkowo chroni skórę, jednocześnie przyspieszające jej regenerację, gojenie się ran, ujędrniając ją, usuwając guzki, opryszczkę i oparzenia.
Dodany do szamponu regeneruje włosy i nadaje im zdrowy blask. Może być wykorzystywany także do pozbycia się łupieżu, jęczmieni czy śladów po ukąszeniach,
 na przykład komarów. Korzystając z właściwości oleju rycynowego, możemy także zapobiec przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Wzmacnia i upiększa paznokcie: Jeśli  Twoje paznokcie są kruche i łamliwe, 
zaaplikuj na nie olejek. 
Leczy bóle stawów: Jeśli cierpisz z powodu artretyzmu i bólów stawów, olej rycynowy może Ci pomóc. Podgrzej 3 łyżki stołowe oleju przez około 3 minuty. Nawilż szmatkę lub wacik olejem i wetrzyj go w obolałe miejsca. Przykryj suchym opatrunkiem i ogrzej to miejsce (na przykład kocem elektrycznym) i pozostaw na około pół godziny.
 Możesz wykorzystać ten olejek do wykonania masażu, który pozwoli Ci uporać się
 z bólem  w mięśniach i stawach. 

Kobiety w ciąży oraz karmiące, osoby chorujące na niedrożność jelit, a także na zapalenie wyrostka robaczkowego, nie powinny spożywać oleju rycynowego.

Olej rycynowy wydatnie pomaga na problemy skórne, nie należy jednak stosować go w zbyt dużych dawkach na twarz. Jest to spowodowane jego silnym nasyceniem – zbyt duża ilość może zatykać pory, prowadząc do podrażnień skóry i wyprysków.


Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam Was gorąco!😃😃😃



36 komentarzy:

  1. Somehow I am not too keen on castor oil. But thank you for your useful information!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  2. I remember Castor Oil as a child! It was used for many things. Thank you so much for sharing. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dear Basia,
    I didn't know about Castor oil, thank you for your advice!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam i chciałam używać do włosów, ale jeszcze poczytam czy dawać na końcówki, czy u nasady ;). Do rzęs też spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hm, ciekawy temat ;) Nie miej jednak muszę sobie poczytać liczne publikacje na temat tego olejku.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Na rzęsach sprawdziłyśmy z córką i mogę powiedzieć, ze działa rewelacyjnie.
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiedziałam ze ma tyle właściwości leczniczych, dzięki ci bardzo:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. I didn't know that castor oil could help with joint pain. I like to use it on my lashes.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś używałam na rzęsy i radził sobie świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już od dawna smaruję na noc twarz właśnie olejkiem rycynowym.
    Uściski, Basiu.

    OdpowiedzUsuń
  11. A moja koleżanka stosuje go własnie nabrwi i rzęsy :O

    Zapraszam https://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Basiu! Ciekawy Temat, Kiedyś używałam go Leczniczo. Ale nie wiedziałam że ma tyle zalet - Pozdrawiam Cię Cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  13. na rzęsy wypróbowałam i pomogło ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie próbowałam, ale już mnie kusi;)
    Pozdrawiam Basiu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Używam od czasu do czasu i sobie chwalę :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie do obserwowania i komentowania :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Powinnyśmy używać olejki, nie tylko rycynowy. Można nimi pielęgnować skórę, włosy, paznokcie i jeszcze można dodawać je do sałatek.
    http://natalie-forever.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. I now have oil for eyelids with castor oil in the composition. Very satisfied!

    OdpowiedzUsuń
  18. Znam go i nawet czasami stosuję. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam ten olejek a nie wiedziałam że ma on tyle właściwości! Chyba teraz jeszcze jedną buteleczkę dokupię!

    OdpowiedzUsuń
  20. As usual interesting post! Thanks for sharing)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zachęciłaś mnie do zakupu tego cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Um post fantástico! Adorei ficar a saber de algumas propriedades deste óleo, que eu desconhecia, por completo!
    Beijinhos! Bom fim de semana!
    Ana

    OdpowiedzUsuń
  23. aptekę mam po drodzę, chyba w końcu go kupie!


    Claudia, xx
    www.thewhiteprint.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Thank you for your useful information, I didn´t know.
    Kiss

    OdpowiedzUsuń
  25. Co naturalne to naturalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Thanks for this useful information, Basia. Happy Friday, girl.
    xox
    Lenya
    new look: Gingham Ruffles And Sandie

    OdpowiedzUsuń
  27. Such a great oil, very useful!
    Kisses, Paola.
    Expressyourself

    OdpowiedzUsuń
  28. Słyszałam dużo dobrego o tym olejku :)

    OdpowiedzUsuń